Πάσχα Ζωνιανά: Κάποια πράγματα μοιάζουν να μην αλλάζουν στο πέρας του χρόνου, δεν τα αγγίζει τίποτα. Έτσι και σε κάποια σημεία της Κρήτης τα όπλα είναι μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών. Στα Ζωνιανά της Κρήτης η Ανάσταση μπορεί να εορτάστηκε με την εκκλησία άδεια, αλλά ο ιερέας ακουγόταν από τα μεγάφωνα σε όλο το χωριό. Κι όταν εκείνος έψαλε το «Χριστός Ανέστη», η περιοχή μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» κάτοικοι του χωριού άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ. Ο ιερέας από την είσοδο του ναού είχε καλέσει τους «ενορίτες των Ζωνιανών» να ψάλουν μαζί το «Χριστός Ανέστη» και εκείνοι απάντησαν με μπαλωθιές.
Δείτε το βίντεο:
Το έθιμο με τις μπαλωθιές:
Το έθιμο είναι άγραφη πηγή δικαίου. Τα έθιμα περιέχουν κανόνες δικαίου που αποκτούν τη δεσμευτικότητά τους, λόγω της μακρόχρονης εφαρμογής τους στα πλαίσια μιας κοινωνίας ή τάξης και της πεποιθήσεως των μελών της ότι είναι δεσμευτικοί. Αυτός είναι ο ορισμός από τη Wikipedia της λέξης. Κατά τα λοιπά, το έθιμο είναι, στην καθομιλουμένη, μία συνήθεια που χάνεται στα βάθη των αιώνων και ουσιαστικά είναι μία ψυχαναγκαστική επανάληψη γιατί έτσι μας το είπαν και έτσι πρέπει να το κάνουμε.
Η Κρήτη από έθιμα έχει μπόλικα. Πολιούχους, γιορτές, πανηγύρια κάθε τι που χαρακτηρίζει μία επαρχία και κάθε τι που οι Αθηναίοι επιδιώκουν να ζήσουν από κοντά στις διακοπές τους. Έχει και τις μπαλωθιές, τις οποίες εν έτει 2020 εξακολουθούν να τις κατατάσσουν στα έθιμα. Χωρίς να χρειαστεί ο ορισμός από τη Wikipedia, το έθιμο της μπαλωθιάς χαρακτηρίζεται ως η πιο ανόητη, απάνθρωπη και εγκληματική παράδοση που διατηρείται στην Κρήτη, μπορεί σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε τέτοιο που παραμένει το ίδιο επικίνδυνο.
Γάμος, βαφτίσια, γλέντια, πανηγύρια και μπαλωθιές. Όχι πάντα και όχι παντού. Η πλειοψηφία των Κρητικών θέλει να αποτινάξει αυτή την δολοφονική συνήθεια και απομονώνει εκείνους τους λίγους που συνεχίζουν να το κρατούν… ζωντανό (ειρωνικό αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για σφαίρες).