Οικονομία

Lockdown Ελλάδα: Οικονομικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Lockdown Ελλάδα: Δείτε τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας στην ερώτηση του pagenews.gr

Lockdown Ελλάδα: Μπορεί όλοι να μιλούν για σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα επιχειρήσεων, καταστημάτων και σχολείων, αλλά εκείνο που πραγματικά προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις του κόσμου, είναι η επόμενη ημέρα της οικονομίας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Fitch για τη χώρα μας η οποία υπό άλλες συνθήκες απλά θα επιβεβαίωνε την ανοδική πορεία που κατέγραφε πριν το lockdown και την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο οικονομικό επιτελείο μάλιστα δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη μια αναβάθμιση. Ωστόσο όλα έχουν ανατραπεί εξαιτίας της πανδημίας και παρά τα κεφάλαια που μπόρεσε να αντλήσει η Ελλάδα με ένα λογικό- τηρούμενων των αναλογιών- επιτόκιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων αναμένεται μια μικρή υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάθε μήνας καραντίνας κοστίζει στην ελληνική οικονομία 6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Realnews ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπολογίζει τις απώλειες της οικονομίας σε περίπου 6 δισ. ευρώ για κάθε μήνα καραντίνας και αναφέρει ότι αν κρατήσει μέχρι τον Μάιο, «θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορούμε να είμαστε σε μια ύφεση του 3% – 5%» ενώ «αν κρατήσει και τον Ιούνιο, προσθέστε άλλες τρεις μονάδες».

Σχετικά με το πρόγραμμα ρευστότητας -δάνεια για κεφάλαιο κίνησης και πληρωμή επιτοκίων- που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης το υπολογίζει συνολικά σε 10 έως 11 δισ. ευρώ και διαβεβαιώνει ότι αν η ζήτηση για δάνεια κεφαλαίου κίνησης από τις επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερη «είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε κατά πολύ αυτό το ποσό».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην σημερινή του ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες εκτίμησε ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι δύσκολη ως προς τα οικονομικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση του Σπύρου Γκουτζάνη για το pagenews.gr, για το αν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το κόστος στην οικονομία από τα μέτρα περιορισμού, ανέφερε πως «πρώτα πρέπει να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και μετά να γίνουν προβλέψεις».

“Έχετε υπολογίσει το κόστος στην οικονομία μέχρι στιγμής από τα μέτρα περιορισμού και την επίπτωση στο ΑΕΠ;”  Ήταν η σχετική ερώτηση. «Είναι βέβαιο ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά ύφεσης, βαθιάς ύφεσης, και το 2021 μια χρονιά ανάπτυξης. Ελπίζουμε ισχυρής ανάπτυξης.

Το να προσπαθεί κανείς να προβλέψει αυτή τη στιγμή, ποσοτικά, με νούμερα πόση θα είναι η ύφεση ή πόση η ανάπτυξη είναι μάταιος κόπος. Πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να δούμε πως την περνάμε αυτή και πως επανεκκινούμε την οικονομίας μας και μετά θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο ασφαλείς προβλέψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις οικονομικών αναλυτών οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κινούνται σε τρία κύµατα. Το πρώτο και το πιο αισιόδοξο µιλά για ύφεση 3%-5%, το δεύτερο για ύφεση 5%-7% και το τρίτο -που είναι και το δυσµενέστερο- για ύφεση που µπορεί να φθάσει το 10%. Αυτή ήταν άλλωστε και η ζοφερή πρόβλεψη του ∆ΝΤ, στο βασικό του σενάριο µάλιστα και όχι στο δυσµενές, φέρνοντας την Ελλάδα στη δυσµενέστερη θέση στην Ευρωζώνη στο µέτωπο της ύφεσης, ενώ από την πλευρά του το ΙΟΒΕ βλέπει ύφεση 9% στο πιο δυσµενές σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος της κρίσης του κορονοϊού θα είναι µεγάλο. Φορολογικά έσοδα θα χαθούν, µαγαζιά και επιχειρήσεις, ειδικότερα του τουριστικού κλάδου απειλούνται με λουκέτο ενώ με βάση τις διαθέσιµες προβλέψεις, η κρίση θα µπορούσε να στοιχίσει 100.000 θέσεις εργασίας, να ροκανίσει κατά 20 δισ. το ΑΕΠ και να εκτοξεύσει το δηµόσιο χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ. «Η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα σενάρια ώστε την επόμενη μέρα της καραντίνας να προχωρήσουμε σε δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας με ενέσεις ρευστότητας στην αγορά», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια στιγμή η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί δημοσίευμα για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει στον τουρισμό που είναι και η “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας. Ωστόσο η εφημερίδα διαπιστώνει πως «η χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες τα έχει καταφέρει καλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όμως ακόμα και εάν η Ελλάδα κατάφερε να παρεμποδίσει ένα γιγαντιαίο κύμα θανάτων, ένα φοβερό οικονομικό σοκ ως απόρροια της πανδημίας απειλεί τη χώρα. Η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Σε αυτόν οφείλεται το μισό της οικονομικής ανάπτυξης το 2018, μια στις τέσσερεις δουλειές στη χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό, σε ορισμένα νησιά ο τουριστικός τομέας συμβάλλει κατά 90% στο ΑΕΠ.»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Με αφορμή τις επιτυχίες που παρουσιάζει η χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πολλοί διατηρούν την ελπίδα ότι η τουριστική σεζόν για το 2020 δεν θα χαθεί τελείως, αλλά με καθυστέρηση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο μπορεί ακόμα να προχωρήσει. Αυτό όμως εξαρτάται, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Καθημερινή» το Σαββατοκύριακο, ‘όχι μόνο από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και από το τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, ‘από αυτές τις χώρες που κάθε χρόνο έρχονται πολλοί τουρίστες”.

Η Ελλάδα διαθέτει και πάλι περισσότερα δικά της αποθέματα σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, επιπλέον χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Έτσι η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ύφεση είναι αναπόφευκτη παραδέχθηκε ο Μητσοτάκης, ‘αλλά η ανάπτυξη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση του 2020’».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο