Μετά και την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως και τις 10 Μαϊου, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά και το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από αυτές τις δυο πολύ κρίσιμες εβδομάδες σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι κρατούν χαμηλούς τόνους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Ωστόσο οι εισηγήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να ανοίξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό για μπορέσουν οι γονείς να αποδεσμευτούν από την φύλαξη των παιδιών και να μπορέσουν να επιστρέψουν και στις εργασίες τους ώστε να κινηθεί κάπως και η αγορά.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική χρονιά για κανέναν, και τονίζει ότι αναμένουμε τις οδηγίες των ειδικών.
«Εξετάζουμε όλα τα σενάρια πρώτα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το πρώτο μέτρο που κοιτάζουμε είναι μεγαλύτερη απόσταση μέσα στις τάξεις. Έχουμε και προβλέψεις για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις» έχει επισημάνει η κ. Κεραμέως.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις οι πρώτοι που θα καθίσουν και πάλι στα θρανία θα είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι ειναι και εκείνοι που “καίγονται” περισσότερο λόγω πανελλαδικών εξετάσεων. Στόχος του υπουργείου είναι οι εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αναστάτωση για τους μαθητές.
Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να γίνει από τα μέσα Μαϊου. Ενώ προς το τέλος Μαίου αναμένονται να καθίσουν οι μαθητές της δευτέρας και πρώτης λυκείου αλλά και οι μαθητές των γυμνασίων και δημοτικών, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν κάποια μαθήματα και με μειωμένη ύλη να γίνουν οι εξετάσεις κάθε χρονιάς.
Μάλιστα για τις υπόλοιπες βαθμίδες το κυβερνητικό επιτελείο έχει δεχθεί εισηγήσεις ώστε να ξεκινήσουν μαθήματα με λίγες ώρες και όσοι μαθητές δεν έχουν στο σπίτι τους κάποιο μέλος ευπαθούς ομάδας. Για το λόγο αυτό υπάρχει η εισήγηση ακόμη και για απομάκρυνση ηλικιωμένων μελών των οικογενειών και επιστροφή στα χωριά ή στα εξοχικά.
Αυτό όμως που προβληματίζει σε αυτή την εισήγηση είναι τι θα γίνει με το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που στην επαρχία είναι αδύναμο. Επίσης αυτό που συζητιέται είναι πως τα παιδιά των οποίων οι γονείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες μέσω τηλεμάθησης όπως γίνεται τώρα.
Όλες οι εισηγήσεις εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του.