Οικονομία

Πετρέλαιο τιμή: Κατάρρευση τιμών – Μείωση της ζήτησης λόγω κορωνοϊού

Πετρέλαιο τιμή: Τι συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου καθώς και τη ζήτηση σε αυτό, πως κυμαίνονται οι τιμές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πετρέλαιο τιμή: Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού υποχώρησε σήμερα κατά σχεδόν 20%, κάτω από τα 15 δολάρια, κατά το πρώτο στάδιο των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, σε επίπεδο που είναι το χαμηλότερο και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς καταγράφεται μεγάλη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω της πανδημίας ρίχνει ξανά τις τιμές, παρά τη συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ για μείωση-ρεκόρ της παραγωγής. Οι τιμές του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησαν ξανά την Μεγάλη Πέμπτη κάτω από τα 20 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 19,5 δολάρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ έπεσαν στα 28,3 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές αλλάζουν συνεχώς επειδή στην αγορά υπάρχουν πλέον αδιάθετες μεγάλες ποσότητες σε αποθήκευση. Μόνο στη Δυτική Αφρική υπάρχουν απούλητα 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, που έπρεπε να είχαν φορτωθεί μέσα στον Απρίλιο, ανέφεραν άλλες πηγές. Όπως ανέφερε η ΙΕΑ, αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την παραγωγή ώστε να αντισταθμίσει τόσο μεγάλη υποχώρηση στη ζήτηση. Ακόμη και εάν η ομάδα του ΟΠΕΚ+ υλοποιήσει μείωση παραγωγής κατά 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πάλι θα περισσεύουν στην αγορά εκατομμύρια βαρέλια μαύρου χρυσού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε παλιότερα χαρακτηρίσει την πτώση των τιμών της ενέργειας ως ανεπίσημη μείωση στη φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τώρα προσπαθεί να στηρίξει τους Αμερικανούς παραγωγούς

  • Η τιμή ανά βαρέλι του West Texas Intermediate (WTI) κατρακύλησε κατά 18,7% στα 14,84 δολάρια ανά μονάδα στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία.
  • H τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 1,5%, στα 27,64 δολάρια
  • Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού υποχώρησε σήμερα κατά σχεδόν 20%, κάτω από τα 15 δολάρια
  • Παρά τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια
  • Οι τιμές του αργού πετρελαίου από τα 58 δολάρια το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου υποχώρησαν έως τα 22 δολάρια το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, για να ανακάμψουν στα 34 δολάρια το βαρέλι στις 13 Απριλίου