Η γειτονική Τουρκία παλεύει με τον Covid 19 και την οικονομική κατάρρευση. Καμία από τις δύο αυτές κρίσεις όμως δεν έχουν επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο την επιθετική πολιτική της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο. Αντιθέτως παρατηρείται μία κλιμάκωση που δικαιολογημένα προβληματίζει την Αθήνα. Εκατοντάδες (!) πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και επιστροφή των γεωτρύπανων σε “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ συνθέτουν ένα σκηνικό έντασης που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει σε καμία περίπτωση. Κι αυτό έχει να κάνει και με τον οικονομικό σχεδιασμό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στα πολύ δύσκολα που έρχονται μετά από την κρίση του κορονοϊού.
Η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, όλα αυτά τα χρόνια έχει κοστίσει πρώτα απ΄ όλα ανθρώπινες ζωές αλλά και αμέτρητα δισεκατομμύρια για αγορές όπλων που όπως αποδείχτηκε είτε δεν ήταν αυτά που χρειαζόμασταν, είτε τα πληρώσαμε “χρυσά”. Πολλά απ΄ αυτά ακόμη τα πληρώνουμε και το χειρότερο είναι ότι αρκετά δεν μπορούμε προς το παρόν να τα συντηρήσουμε. Όλα αυτά συνθέτουν την τραγική και ακριβή ιστορία των εξοπλισμών στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σύστημα της χώρας εξαναγκάστηκε να συνειδητοποιήσει και να συμφωνήσει ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και να προσπαθήσουμε να κλείσουμε ,όσο μπορούμε, το άνοιγμα της ψαλίδας με την Τουρκία, η οποία τα χρόνια του “ελληνικού εξοπλιστικού πάρτι”, ανέπτυξε δική της αμυντική βιομηχανία, παράγοντας δικά της όπλα σε ποσοστό που φθάνει στο 60% των εξοπλιστικών της αναγκών.
Από το 2018 ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά κάποιων νέων. Το κόστος αυτών των αποφάσεων κοστολογείται περίπου στα 5 δις! Ποσό που μετά από την κρίση του Covid 19 και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία είναι απαγορευτικό.
Από την άλλη είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες αναβολές στις “διορθωτικές κινήσεις” που πρέπει να γίνουν για τον εξοπλισμό της χώρας. Γι΄ αυτό και όπως δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος ετοιμάζεται ήδη νέα πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στη νέα δύσκολη πραγματικότητα.
Μπορεί να υπάρξει οικονομικό αλλά και αποτελεσματικό “πακέτο” στήριξης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Η απάντηση είναι ναι. Αρκεί η απλή συντήρηση των υπαρχόντων όπλων που διαθέτουμε. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Τα μεγαλεπήβολα ,ακριβά αλλά και χρονοβόρα σχέδια μπορούν να περιμένουν. Η άμεση ενίσχυση της άμυνας όμως όχι.