Πολιτική

Αλέκος Αλαβάνος κορωνοϊός Πάσχα: «Να γίνει η περιφορά του Επιταφίου»

Αλέκος Αλαβάνος κορωνοϊός Πάσχα: Το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς σε ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, επικρίνει ως λάθος την απόφαση να απαγορευτεί εφέτος η περιφορά του επιταφίου.

Αλέκος Αλαβάνος κορωνοϊός Πάσχα: Περιφορά του Επιταφίου με έναν ιερέα και τους πιστούς να μην ακολουθούν, αλλά να ψέλνουν από τα μπαλκόνια, προτείνει ο Αλέκος Αλαβάνος, σημειώνοντας πως το συγεκριμένο θρησκευτικό τελετουργικό «είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας». .

Σε ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο κ. Αλαβάνος επικρίνει ως λανθασμένη την απόφαση να απαγορευτεί εφέτος η περιφορά του επιταφίου. «Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι», αναφέρει.

Η πραγματοποίηση της περιφοράς με τον ψαλμό από τα μπαλκόνια θα τόνωνε ψυχολογικά τους ανθρώπους που βρίσκονται τόσες ημέρες στο σπίτι τους κλεισμένοι και απομονωμένοι, όπως εκτιμά ο κ. Αλαβάνος, «και θα μας κάνει να νιώσουμε πως είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέκου Αλαβάνου αναφέρει:

«Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι.

Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού;

Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση;

Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου…”; Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό;

Η πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».

Ο κίνδυνος όμως που ελοχεύει μια τέτοια πρόταση, θα ήταν να υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα μείνουν στα μπαλκόνια και θα θελήσουν να κατέβουν στον δρόμο όπως επίσης και να περάσει ένα μέτρο χαλάρωσης που θα οδηγήσει σε αύξηση των απείθαρχων ιερέων και πιστών, όπως πρόσφατα έγινε με τα περιστατικά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα…»