Επίδομα 800 ευρώ: Αμέσως μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί η τροπολογία που αλλάζει το όριο για το επίδομα των 800 ευρώ και από την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και όσοι έχουν μέχρι και 20 εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να κάνουν αίτηση και τα μαγαζιά από τον κλάδο εστίασης.
Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και συμπλήρωσε ότι σήμερα, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στο aade.gr για το επίδομα των 800 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και νέες επιχειρήσεις, αρχικά θα γίνονται δεκτά τα αιτήματα μόνο για όσες επιχειρήσεις είναι ατομικές ή απασχολούν έως 5 άτομα και από την προσεχή Παρασκευή θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζόμενους. Επίσης ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα έχουν πάρει το voucher 17.000 επιστήμονες και στην πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση 100.000 επιχειρήσεις.
Δώρο Πάσχα 2020: Αυτοί οι εργαζόμενοι το δικαιούνται σήμερα
Η Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, είναι η τελευταία μέρα καταβολής του Δώρου του Πάσχα για τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα και μάλιστα με κρατική συμμετοχή οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανέστειλαν τη λειτουργία της επιχείρησής τους είτε με εντολή δημόσιας αρχής είτε επειδή πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) εξέδωσε οδηγό για το γενικό πλαίσιο που ισχύει σχετικά με την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, καθώς και για τις ειδικότερες διατάξεις που τέθηκαν σε εφαρμογή, λόγω του κορωνοϊού
Το Δώρο Πάσχα, όπως και το Δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Τι ισχύει φέτος
Λόγω των έκτακτων συνθηκών, που επικρατούν, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Μαρτίου 2020 (άρθρο 19) προβλέπει αναφορικά με το Δώρο Πάσχα τα ακόλουθα:
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με απόφαση της δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.
- Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής, ενώ το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από το κράτος.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.