Άποψη

Όλα αλλάζουν – Οι υπόγειες διεργασίες στην κοινωνία έχουν ξεκινήσει

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας Marc σχολιάζει στο blog του στο pagenews.gr o Λάμπρος Καλαρρύτης. Τι τονίζει για τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ;

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, με όλο το στιγμιαίο χαρακτήρα που έχουν οι έρευνες αυτού του είδους, αποτυπώνει ευρήματα τα οποία προσφέρονται για εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων. Όπως πχ για το αν οι Έλληνες, μετά από την υπερδεκαετή κακουχία των Μνημονίων και έχοντας τώρα βυθιστεί στη νέα περιπέτεια της πανδημίας, έχουν αποκτήσει μία βαθύτερη ματιά στα γεγονότα που σχετίζονται με την πολιτική διαχείριση και τις προτάσεις των κομμάτων. Φαίνεται ότι ορισμένα πράγματα έχουν μεταβληθεί και ότι τουλάχιστον σε κάποια θέματα οι πολίτες είναι πιο επιφυλακτικοί. Δύσκολα, ας πούμε, θα «τσιμπούσε» η πλειονότητα σε ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχάς η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι αβυσσαλέα.

Η ΝΔ προηγείται κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 43,6% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση τέτοιας διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε μία περίοδο που οι κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται δεν είναι ευχάριστες. Κάθε άλλο. Άρα ή η κυβέρνηση κάνει κάποια πράγματα σωστά ή η αντιπολίτευση είναι αναξιόπιστη. Μάλλον συμβαίνουν και τα δύο.

Η κυβέρνηση πιστώνεται τη διαχείριση της πανδημίας σε όλες της τις διαστάσεις, παρότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι λόγω του lockdown έρχεται οικονομικός οδοστρωτήρας, ο οποίος θα περάσει πάνω από όλους. Προφανώς αξιολογούν ως μείζον ότι κρατήθηκαν χαμηλά οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και ότι η Ελλάδα δεν έγινε Ιταλία, Γαλλία ή Ισπανία. Επίσης, συμπεραίνεται πως οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ελήφθησαν, χωρίς να σώζουν την κατάσταση του καθενός, είναι ό,τι περισσότερο μπορούσε να γίνει ή ότι εν πάση περιπτώσει καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια και μάλιστα από μια κυβέρνηση, η οποία δεν διαφήμιζε το κοινωνικό της πρόσωπο α λα Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που το διαφήμιζε έφερε δύο Μνημόνια και έβαλε φόρους σαν να μην υπάρχει αύριο και αυτό το θυμούνται οι περισσότεροι, είναι νωπή ακόμα η εμπειρία. Έτσι εξηγείται ότι το 43,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ως «μη ρεαλιστικά» τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 26,9% δηλώνει ότι «δεν τα έχω ακούσει». Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο για ένα κόμμα, να απορρίπτονται αυτά που προτείνει ή να μην ασχολούνται με αυτά που λέει, αλλά είναι εμφανές ότι η ανέξοδη πλειοδοσία δεν πείθει.

Και δεν είναι το μόνο που δεν πείθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Σωτήρη Τσιόδρα, πότε με τα συριζαϊκά τρολ του διαδικτύου, πότε με τα νεαντερτάλεια στελέχη του και πότε με πιο light αμφισβήτηση. Όπως αποδεικνύεται έκανε λάθος και σε αυτό. Οι «θετικές» (81,6%) και «μάλλον θετικές» (13%) γνώμες για τον κ. Τσιόδρα αθροίζουν 94,6%! Μένει περίπου 3% που θα μπορούσε να προέρχεται και από το παλιά καλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε, αν σε αυτό απευθύνεται μια χαρά πορεύεται.

Το πρόβλημα πάντως δεν εξαντλείται στη γενική αναξιοπιστία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στην αδυναμία του να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα. Η φθορά έχει αρχίσει και προσωποποιείται στην κορυφή. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η διαφορά είναι επίσης χαοτική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει ποσοστό 63,1% έναντι 17,8% τον Αλέξη Τσίπρα, χάσμα άνω των 45 μονάδων που επίσης δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει και μάλιστα σε περίοδο κρίσης και δυσάρεστων κυβερνητικών αποφάσεων. Ακόμα και ένας στους 4 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν υπόγειες διεργασίες στην κοινωνία σε τεμνόμενα ψυχολογικά – πολιτικά πεδία, χωρίς απαραίτητα να προεξοφλούν το μέλλον, το οποίο θα είναι δύσκολο.  Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η κοινωνία πλήττεται καθολικά, είτε ψυχικά είτε οικονομικά είτε και τα δύο, από την καραντίνα, το 80,4% χαρακτηρίζει τα μέτρα «αναγκαία». Γεγονός που δεν αφήνει «ρωγμή» για τζάμπα αντιπολίτευση.

Εξάλλου υπάρχει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης, με το 90,2 % να δηλώνει ότι δεν θα εκκλησιαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το 91,6% ότι «θα περάσει μόνο του στο σπίτι» το Πάσχα. Χωρίς να παραγνωρίζεται ο αποτρεπτικός ρόλος των ελέγχων και των ποινών, τα ποσοστά δείχνουν και μεγάλο βαθμό οικειοθελούς ανταπόκρισης και αποδοχής της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας. Το τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον δεν μπορεί να προεξοφληθεί καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από αυτό που συμβαίνει και επιπλέον αφενός οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί, αφετέρου η διαχείριση του μεταναστευτικού που μετά τον Έβρο έχει διολισθήσει και πάλι σε συριζαϊκές λογικές δεν έχει εισέτι προκαλέσει νέα ανάφλεξη που με βεβαιότητα θα συμβεί.

Αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο κοινωνικό/εκλογικό σώμα και από τις οποίες σήμερα επηρεάζεται δυσμενώς ο ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττοντας τα επίχειρα μίας καταστροφικής κα τοξικής πολιτικής, δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα αφορούν άλλους αν αφεθούν να παρασυρθούν από τους σημερινούς συσχετισμούς. Ότι σήμερα πιστώνεσαι μία καλή διαχείριση, δεν σημαίνει ότι θα βρίσκεσαι στο απυρόβλητο εσαεί σε ό,τι κάνεις. Ειδικά αν οι γενικές συνθήκες επιδεινωθούν και αν ταυτόχρονα αγνοήσεις ότι η κοινωνία σε συγκεκριμένα θέματα, όπως το μεταναστευτικό, σε έχει προειδοποιήσει για τα όριά της, επιβραβεύοντάς σε, στον Έβρο, αλλά και απορρίπτοντάς σε, στο ζήτημα των μόνιμων δομών μεταναστών. Εξάλλου οι καιροί μόνο προβλέψιμοι δεν είναι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο