Είναι εμφανής η αγωνία του πρωθυπουργού να πιστωθεί τα πολιτικά οφέλη από την επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας και να χτίσει το προσωπικό του ηγετικό προφίλ εν μέσω κρίσης. Εμφανής είναι και η προσπάθεια των ενσωματωμένων ΜΜΕ να τον εμφανίσουν ως “Μωυσή ή Τσώρτσιλ” και ακολούθως να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι ευτυχώς που είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο μικρός αριθμός των θανάτων συνηγορεί υπέρ της κυβέρνησης. Τα στοιχεία όμως δεν μπορεί παρά να είναι συγκριτικά και αναλογικά με άλλες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε λιγότερους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία και φυσικά την Αγγλία που από την αρχή ακολούθησε λάθος πολιτική με την “ανοσία της αγέλης”. Έχουμε όμως περίπου ίδια κρούσματα και θύματα με την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Σερβία. Με την ίδια λογική οι βαλκάνιοι γείτονές μας τα πήγαν καλύτερα από την Δυτική Ευρώπη και ο Έντι Ράμμα ξεπέρασε τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν επιτυχία της ότι από την στιγμή που πήρε τα απαγορευτικά μέτρα η ελληνική κοινωνία τα ακολούθησε. Δηλαδή εκείνοι που πλέκουν διθυράμβους τι περίμεναν; Μήπως ότι η ελληνική κοινωνία θα αποφάσιζε να αυτοκτονήσει μαζικά ή έστω να παίξει ρωσική ρουλέτα με τον κορονοϊό και θα ξεχυνόταν στους δρόμους με αγκαλιές και φιλιά; Η αποδοχή της κυβέρνησης και το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και αναπαράγουν με προθυμία τα ΜΜΕ. Το ίδιο και στις άλλες χώρες, ακόμη και ο ανεκδιήγητος Τραμπ κερδίζει πόντους, ενώ ο Μακρόν χτυπάει ρεκόρ από την έναρξη της προεδρίας του.
Δεν θέλουμε να μειώσουμε την συμβολή της κυβέρνησης. Ωστόσο από το να πιστώνεται με μετριοπάθεια μία εκ του αποτελέσματος ορθή πολιτική στον υγειονομικό τομέα μέχρι να θέλει να πείσει τους πάντες περίπου ότι αν είμαστε ζωντανοί το χρωστάμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη -και δεν υπερβάλουμε- υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Ξέρουν τι τους γίνεται στην οικονομία;
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν είναι στην επιβολή των περιορισμών, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι είναι αρκετά ώριμη. Όχι μόνο ακολούθησε τα μέτρα, άσκησε λελογισμένη κριτική γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση άργησε -όπως πχ με το κλείσιμο των σχολείων και με τις εκκλησίες- και κοινωνικό έλεγχο στους ανεύθυνους που στην αρχή δεν αντελήφθησαν το μέγεθος του προβλήματος.
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι στην οικονομία, όπου τα πρώτα δείγματα δεν είναι θετικά. Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις φαίνεται να τα έχει χαμένα ή να συσκοτίζει την εικόνα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα: αρχικά είχε πει ότι η ύφεση θα είναι μηδενική, στην συνέχεια είπε ότι θα είναι 2-3%, ακολούθως ότι θα κινηθεί γύρω στο 5% και μόλις προχθές ότι συμφωνεί με το σενάριο της ΕΕ ότι η ύφεση θα είναι 5-10% και όχι με το σενάριο του ΔΝΤ που προβλέπει 10%, φροντίζοντας μάλιστα να σημειώσει ότι το ΔΝΤ και στο παρελθόν έχει πέσει έξω.
Παράλληλα δήλωσε ότι το μαξιλάρι που βρήκε η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός είχε πει στο ίδιο μήκος κύματος ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και θα χρειαστούν εφεδρείες και ότι το απόθεμα αξιοπιστίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή. Μόλις χθες όμως ο κ. Σκυλακάκης έκανε διαρροές στους αρμόδιους συντάκτες ότι το μαξιλάρι ήδη χρησιμοποιείται και ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 12-14 δις από τα συνολικά 21 δις που είναι διαθέσιμα. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τι γίνεται και να καταθέσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αν βέβαια έχει.