Ελλάδα

Γαριδομακαρονάδα Άκης Πετρετζίκης: Συνταγή από τον γνωστό σεφ

Γαριδομακαρονάδα Άκης Πετρετζίκης: Την πιο γρήγορη συνταγή για γαριδομακαρονάδα μας έδειξε ο σεφ.

Γαριδομακαρονάδα Άκης Πετρετζίκης: Ο αγαπημένος σε όλους σεφ, Άκης Πετρετζίκης, μέσα από τα καθημερινά live στα social media μας δείχνει εύκολες συνταγές, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάζουμε τώρα που μένουμε σπίτι. Σήμερα, σειρά είχε η γαριδομακαρονάδα, ένα φαγητό ιδανικό για όσους νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο σεφ έβρασε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, δημιούργησε το ζωμό τον οποίο έριξε μέσα στη σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδο. Δείτε τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη:

Συστατικά

  • 1/2 κιλό γαρίδες, Νο 2 κατεψυγμένες
  • 250 γραμμάρια λιγκουίνι
  • 750 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών Maggi
  • 2 ντομάτες, μεσαίου μεγέθους
  • 50 γραμμάρια βούτυρο, ή μαργαρίνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ούζο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 4-5 φύλλα βασιλικού, φρέσκα
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • παρμεζάνα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.
  • Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ. Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
  • Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό.
  • Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.
  • Σουρώνουμε σε ένα μπολ τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Παράλληλα ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.
  • Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.
  • Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Σβήνουμε με 20 ml ούζο. Όταν το ούζο εξατμιστεί, κόβουμε τις τομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας.
  • Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
  • Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει, αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη αν θέλουμε η συνταγή μας να γίνει νηστίσιμη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού.
  • Ρίχνουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι και την παρμεζάνα μας αν θέλουμε.
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα αν θέλουμε.