Άποψη

ΔΝΤ: Ύφεση και ανεργία

Για το πως η Ελλάδα μπορεί να βάλει γρήγορα πίσω της την κρίση και να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την αλλαγή του τρόπου που την βλέπουν στο εξωτερικό, γράφει στο blog του στο pagenews.gr o Γιάννης Αντύπας.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν αποτελεί έκπληξη. Αναφέρει όσα συζητούμε όλοι εδώ και εβδομάδες. Η υγειονομική κρίση βρήκε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και απειλεί να βάλει τη χώρα μας σε περιδίνηση. Χτυπώντας τη στη λεγόμενη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό. Για αυτό και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να περάσει στην επόμενη μέρα. Όχι, δεν εννοώ να ανοίξει ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Εννοώ να αφήσει πίσω της άμεσα τη λογική των επιδομάτων και να διατηρήσει τους όποιους πόρους έχει διαθέσιμους για αναδιάρθρωση.

Ουσιαστική αναδιάρθρωση.

Είναι προφανές πως η κρίση θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια. Θα μειώσει εισοδήματα και φόρους. Οπότε κάθε ευρώ που υπάρχει στα ταμεία είναι πολύτιμο. Μόνο που αυτή τη φορά η όποια λύση δε μπορεί να είναι η μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον. «Φάρμακο» για να επιστρέψουν στη ζωή ατομικοί και επιχειρηματικοί προϋπολογισμοί «ζόμπι» δεν υπάρχει. Θα πρέπει η κατάσταση να ξεκαθαρίσει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του παιχνιδιού. Χρεοκοπία χωρίς «αίμα» δεν υπάρχει.

Φοβάμαι πως έχει έρθει η ώρα να ειπωθούν μερικά πράγματα ανοιχτά. Αλλιώς, άλλοι θα είναι αιώνια ακάλυπτοι και άλλοι θα απολαμβάνουν μια περίεργη ασυλία. Μια κατάσταση πάρα πολύ άδικη. Και αδιέξοδη. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση είμαστε όλοι μαζί: εργαζόμενοι, εργοδότες, τράπεζες και κράτος. Ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Στα «υπόγεια» και τα «ρετιρέ». Σε διαμερίσματα και βίλες. Όλοι κάτι θα πρέπει να καταθέσουμε για να περάσουμε στην επόμενη μέρα.

Αν απλά η «λύση» είναι να ταλαιπωρούμε όσους έχουμε εγκλωβίσει τότε το τέλος δε θα αργήσει. Προνόμια και εγγυημένοι μισθοί δεν υπάρχουν για κανέναν. Η κοινωνία και η οικονομία θα πρέπει να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας. Και αυτό δε μπορεί να γίνει με κεκτημένα. Δε μπορεί να γίνει μόνο με μέτρα προστασίας. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Ατομικών και επιχειρηματικών. Κάθε τι άλλο θα είναι απλά προσπάθεια να βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη υποστεί τη «γενοκτονία» των ελευθέρων επαγγελματιών.

Θυμάστε τα περίφημα μπλοκάκια; Τα έκλεισαν οι φόροι και οι εισφορές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει τους Έλληνες και τη διάθεσή τους να δουλέψουν. Μόνο έτσι θα μαζέψει φόρους. Πραγματικούς φόρους. Από πραγματικά εισοδήματα και όχι με προληπτική δήμευση εισοδήματος, που μπορεί ποτέ να μη μπει ποτέ στην τσέπη εκείνου που κάνει τη δουλειά.

Με απλά λόγια οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να μειωθούν δραστικά. Και οι εισφορές το ίδιο. Οι ψηφιακές ευκολίες θα πρέπει να επεκταθούν. Αλλά και νέα έργα υποδομών να δρομολογηθούν. Και νέα επαγγέλματα να ανοίξουν. Μόνο έτσι θα βάλουμε γρήγορα πίσω μας την κρίση. Μόνο έτσι θα αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.