ΣΥΡΙΖΑ: «Έναν χρόνο πριν από τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2013-2020) και 4 χρόνια πριν από τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας (2023) η κυβέρνηση ουσιαστικά απεντάσσει, με πρόσχημα τον κορονοϊό, ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, τα οποία η ίδια προσδιορίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΣ στο ύψος των 8 δισ. ευρώ περίπου, με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να χαθούν», καταγγέλλουν οι βουλευτές.
Μολονότι, όπως επισημαίνουν, η αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, του συστήματος υγείας κ.λπ., δεν μειώθηκαν οι ανάγκες της χώρας σε δράσεις, έργα και υποδομές, όπως ο τομέας του περιβάλλοντος (ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλυμμηρική προστασία) ή της εξοικονόμησης ενέργειας που εξακολουθούν να αποτελούν τομείς προτεραιότητας.
«Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιου είδους έργα στοχεύουν στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, είναι αυτά που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση της οικονομικής ύφεσης που έρχεται και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και δουλειές σε τοπική κλίμακα. Πρόκειται για κατά τεκμήριο ώριμα έργα των Δήμων και των Περιφερειών (αφού έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί από τις Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ), τα οποία οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας διεκδικούσαν για δεκαετίες και για τα οποία απαιτήθηκε πολύς χρόνος και πληρώθηκαν μελέτες από τους φορείς τους προκειμένου να ωριμάσουν ώστε να ενταχθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», αναφέρουν οι βουλευτές.
Υπογραμμίζουν, τέλος, πως «η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε κίνδυνο έργα ζωτικής σημασίας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και τους πολίτες της χώρας μόνο και μόνο για να χειραγωγήσουν 8 δισ. πόρους του ΕΣΠΑ και να τους ξαναμοιράσουν με διαδικασίες εξπρές με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν παρακάμπτοντας τον δημοκρατικό προγραμματισμό, δηλαδή για λόγους καθαρά παλαιοκομματικούς που επαναφέρουν στο προσκήνιο παλαιές πρακτικές».
Οι βουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ ρωτούν μεταξύ άλλων τον υπουργό Ανάπτυξης «με βάση ποιον προγραμματισμό, ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες θα προβείτε στην απένταξη ήδη εντεταγμένων έργων που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν και στην ένταξη των νέων;». Παράλληλα ζητούν μεταξύ άλλων να προσκομίσει τα έγγραφα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, που να αναφέρεται σε ποια φάση βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα, π.χ. ημερομηνία δημοπράτησης, αξιολόγηση προσφορών, προσυμβατικός έλεγχος, έγκριση τευχών δημοπράτησης κ.λπ.