Οικονομία

ΕΝΦΙΑ πληρωμή: Στο «τραπέζι» η μείωση – Ποιους αφορά

ΕΝΦΙΑ πληρωμή: Μείωση κάτω από 10% στον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η οποία θα χορηγείται μόνο σε όσους τον εξοφλούν εφάπαξ, εξετάζει η κυβέρνηση.

ΕΝΦΙΑ πληρωμή: Μείωση της τάξεως του 10% στον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, προσφέροντας αυτό το προνόμιο μονάχα σε όσους πληρώνουν εφάπαξ το ποσό που τους αντιστοιχεί. Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας μικρής ελάφρυνσης σε όσους πολίτες είναι συνεπείς με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα αναζητεί λύση εκτός ΕΝΦΙΑ προκειμένου να βρει τρόπο να αποζημιώσει δίκαια χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων για τις σημαντικές εισοδηματικές απώλειες που υφίστανται φέτος εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Απώλειες που προέρχονται αφενός από τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% στα ποσά των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και κύριας κατοικίας, οι οποίες επιβλήθηκαν διά νόμου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αφετέρου από το κύμα αθετήσεων πληρωμών ενοικίων που έχει αρχίσει να ξεσπά, προκαλούμενο από ενοικιαστές υπερχρεωμένους λόγω της απώλειας εργασίας και εισοδήματος την οποία προκάλεσε η καραντίνα.

Σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, η εισήγηση για γενικευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2020 κατά 25% σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν φέτος εισοδήματα εξαιτίας των αναγκαστικών μειώσεων κατά 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια δεν «περπατά» και απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών λόγω πρακτικής αδυναμίας δίκαιης εφαρμογής της, δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη – εκμισθούμενα και μη εκμισθούμενα- οπότε μια γενικευμένη μείωση ανά ιδιοκτήτη θα συμπεριλάβει αδίκως και τα μη εκμισθούμενα. Αντί της μείωσης του ΕΝΦΙΑ επιλεκτικά για όσους ιδιοκτήτες κατέχουν εκμισθούμενα ακίνητα εξετάζεται τώρα να δοθεί γενικά σε όλους τους ιδιοκτήτες κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ με τη μορφή μιας έκπτωσης, η οποία όμως δεν θα ξεπερνά το 10% και για λόγους δημοσιονομικούς.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ του 2020 εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης αποπληρωμής του συγκεκριμένου φόρου, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης θα γλιτώνει ποσοστό που δεν θα είναι μεγαλύτερο από 9% και δεν αποκλείεται να είναι κλιμακούμενο, ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής του κάθε ιδιοκτήτη.

Ταυτόχρονα, για την αποτελεσματική και δίκαιη αποζημίωση όσων ιδιοκτητών υφίστανται φέτος, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, σημαντικές απώλειες εισοδημάτων από τη μη είσπραξη των μισθωμάτων που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους, αναμένεται να συζητηθεί μια άλλη εισήγηση, την οποία προωθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η εισήγηση αυτή προβλέπει:

  • Τον ακριβή καθορισμό των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστεί κάθε ιδιοκτήτης μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής στο ΤΑΧΙSnet μιας έκτακτης δήλωση τύπου Ε2, στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά, για κάθε μήνα της περιόδου της κρίσεως που ξέσπασε εξαιτίας του κορωνοϊού, τα συμφωνηθέντα αλλά μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων λόγω:

α) της μείωσης κατά 40% που επιβλήθηκε με νόμο

β) των αθετήσεων πληρωμών των ενοικιαστών – επιχειρήσεων και εργαζομένων- που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα προκληθέντα από την κρίση του κορωνοϊού.

  • Τον υπολογισμό μιας έκπτωσης φόρου, η οποία θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί των εισοδηματικών απωλειών, όπως αυτές θα έχουν προσδιοριστεί με βάση τις έκτακτες δηλώσεις των ιδιοκτητών.
  • Την αφαίρεση του ποσού της έκπτωσης φόρου από το φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες με τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το περυσινό έτος.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2020 η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο υπολογισμός του να γίνει με βάση τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τ.μ. χωρίς τη μεσοσταθμική μείωση του 8% που είχε εξαγγελθεί προ κρίσεως κορωνοϊού. Κι αυτό διότι οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην ελληνική οικονομία και συνακόλουθα στην κτηματαγορά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της καραντίνας που επακολούθησε, εξανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει για τη ριζική αναδιαμόρφωση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων βάσει των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

Στις διαδικασίες αυτές περιλαμβάνονταν και το εγχείρημα της εξίσωσης των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς μέσω αυξήσεων στις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές τιμές ζώνης, οι οποίες θα προσδιορίζονταν με βάση τεκμηριωμένες εισηγήσεις για όλες τις περιοχές της χώρας, που θα υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη συνέχιση του εγχειρήματος αναδιαμόρφωσης του αντικειμενικού συστήματος μετά το πέρας της πανδημἰας και την εφαρμογή του νέου συστήματος από το 2021 ώστε με βάση αυτό να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου, «το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού (COVID-19) και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, προβαίνει από 03.04.2020 σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου».

Το υπουργείο είχε επισημάνει, με την ίδια ανακοίνωση, ότι «οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους». Είχε διευκρινίσει επίσης ότι «η αναδιαμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση και θα προωθηθεί κανονικά, καθώς αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή και στον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο