Ο κορωνοϊός προκάλεσε «ψαλίδι» έως 20% στις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εφημερίδας του “Ελεύθερου Τύπου”, λαμβάνοντας υπόψη το καλό σενάριο, που θέλει την κτηματαγορά να τίθεται σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο, τα μισθώματα σε Κυψέλη, Γουδή, Γκύζη, Παγκράτι, Εξάρχεια και λοιπές κεντρικές συνοικίες θα δουν -από την επομένη κιόλας- «ψαλίδι» έως και 20%. «Προ υγειονομικής κρίσης τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές της χώρας ήταν υπερτιμημένα, ως απόρροια έως έναν βαθμό και του ρεύματος της Airbnb.
Έφτανες, δηλαδή, σε σημείο να δίνεις 700 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ., για παράδειγμα, στο Παγκράτι. Πλέον δεν θα υπάρχουν τέτοια ποσά», σημειώνει στην εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος και προσθέτει πως: «Όσον αφορά στα “προπύργια” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήτοι Πλάκα, Ακρόπολη, Κουκάκι, αυτά θα επηρεαστούν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη συμπιεστεί, καταγράφοντας το α’ τρίμηνο του 2020 μείωση πέριξ του 5%, με τις ενεργές αγγελίες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού να ξεπερνούν τις 10.000.
«Οι ιδιοκτήτες του κέντρου, που μισθώνουν μέσω Airbnb, θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από την πανδημία. Κι αυτό γιατί η Αθήνα είναι κατεξοχήν προορισμός για ξένους τουρίστες. Δεδομένου, λοιπόν, ότι από τούδε και εις το εξής η πελατεία μας θα βασίζεται στους Έλληνες, είναι μάλλον απίθανο αυτοί να επιλέξουν την πρωτεύουσα για διακοπές. Εκτός εάν πρόκειται για προορισμό μετάβασης», εξηγεί, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), Θεοδώρα Δήμα, και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν επιλέξουν να επιστρέψουν στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υποχρεωθούν να ρίξουν τις τιμές».
Προκειμένου, πάντως, να ενθαρρυνθεί μία τέτοια μετάβαση η κ. Δήμα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις από πλευράς του κράτους. «Η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει… καεί από τους συμβατικούς ενοικιαστές. Για όσους, λοιπόν, είναι συστηματικά κακοπληρωτές θα έπρεπε οι διαδικασίες εξώσεως να είναι πιο γρήγορες, αλλά και λιγότερο δαπανηρές. Σήμερα απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο και περί τα 1.000 ευρώ, προκειμένου να βγάλεις κάποιον από το σπίτι σου. Θα ήταν, ίσως, σημαντικό το κράτος να αναλαμβάνει ένα μέρος των εξόδων ή να υιοθετηθεί μία φόρμουλα, έτσι ώστε τυχόν “φέσια” από κοινόχρηστα και λοιπούς λογαριασμούς να επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, όπως ισχύει με τη ΔΕΗ», καταλήγει.
Σε ποιες περιοχές έκαναν «βουτιά» τα μισθώματα
Το κέντρο και τα νότια της πρωτεύουσας, οι Νομοί Αχαΐας, Καστοριάς και Φθιώτιδας, η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο, η Φλώρινα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτές είναι οι περιοχές που, σύμφωνα με τον Spitogatos, κατέγραψαν το α’ τρίμηνο του 2020 μειώσεις στα μισθώματα.
Πιο αναλυτικά, η μείωση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει το επίμαχο διάστημα το 5%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 9,44 ευρώ/τ.μ. Λίγο υψηλότερο είναι το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα στα νότια του Νομού Αττικής (10,59 ευρώ/τ.μ.), με την ετήσια πτώση να διαμορφώνεται σε 1,10%.
Αρκετό… νερό στο κρασί τους δέχτηκαν να βάλουν τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους οι ιδιοκτήτες σε Φλώρινα, νησιά Αργοσαρωνικού και Ρέθυμνο, με τα ζητούμενα μισθώματα να έχουν μειωθεί κατά 6,50%, 4,50% και 2% αντίστοιχα, ενώ όσον αφορά στην Καστοριά, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας, μετά το ταξίδι των γουναράδων στο Μιλάνο, εμφανίζει μείωση 0,50%. «Μολονότι οι επίμαχες τιμές δεν αποτυπώνονται -συνήθως- στα συμβόλαια, με τις συμφωνίες να κλείνονται τελικά σε χαμηλότερες τιμές, είναι βέβαιο πως πρόκειται για μία τάση, η οποία θα γιγαντωθεί ελέω κορονοϊού», σχολιάζουν παράγοντες της κτηματαγοράς στην εφημερίδα του “Ελεύθερου Τύπου”, εκτιμώντας πως ο χάρτης της κτηματαγοράς θα ξαναγραφτεί μετά το πέρας της πανδημίας, συμπαρασύροντας βίαια προς τα κάτω τα μισθώματα.
Πανελλαδικά, πάντως, η μεταβολή σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν πέριξ του +10%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο υπόλοιπο του Νομού της Θεσσαλονίκης (+33,9%, με τη μέση τιμή, όμως, να διαμορφώνεται στα 3,83 ευρώ/τ.μ. από 2,86 ευρώ/τ.μ. το ίδιο περσινό διάστημα).