Κόσμος

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή ζητούν πολιτικοί, επιστήμονες και ακτιβιστές

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα έχουν συνυπογράψει την διεθνή εκστρατεία για την αποχώρηση του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους για σωρεία λανθασμένων χειρισμών.

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Ο πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας κατηγορείται ανοιχτά για σωρεία λανθασμένων (και σε πολλές περιπτώσεις προσωπικών) αποφάσεων του στην διαχείριση της πανδημίας, την ανοχή ή συγκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς από στελέχη του διεθνή οργανισμού και την επιβολή προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του σε θέσεις-κλειδιά, χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια καθώς και την σύναψη συμφωνιών με προσωπικές ενέργειες κάτω από πλήρη μυστικότητα – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του διεθνή οργανισμού.

Καταγγελίες για διαφθορά, αναξιοκρατία και έλλειψη διαφάνειας

Ανάμεσα στις δεκάδες καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, αδιαφάνεια και προσωπική ατζέντα, ξεχωρίζει μια από τις πρώτες αποφάσεις του ως Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να διορίσει τον επί 37 χρόνια πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε (γνωστό ως ο «αιώνιος εκλεγμένος τύραννος » για την ρατσιστική του δράση, τις εκτεταμένες παράνομες συλλήψεις, τις διώξεις αντιπάλων του και την έγκριση βασανιστηρίων και δολοφονιών) ως… Πρεσβευτή Καλής Θέλησης του Π.Ο.Υ. τον Οκτώβριο του 2017, την οποία ανακάλεσε μετά την διεθνή κατακραυγή μετά από 4 ημέρες!

Όμως, σύμφωνα με αφρικανικές εφημερίδες, ο Μουγκάμπε ως πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, φέρεται να ήταν ο βασικός πολιτικός και οικονομικός υποστηρικτής του Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους για την εκλογή του στην θέση του νέου Γενικού Διευθυντή, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες ψήφους ακόμα και με την χρήση εταιρειών δημοσίων σχέσεων και…lobbying.

Με την ίδια (αντι)δημοκρατική και πρωτοφανή για την ιστορία του διεθνή οργανισμού διαδικασία, επέβαλε την Ρωσίδα Δρ Τερέζα Κασάεβα ως επικεφαλή του Διεθνούς Προγράμματος Φυματίωσης, στέλεχος του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, σχεδόν ένα μήνα μετά την συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Μόσχα! Μάλιστα, ο διορισμός της είχε προκαλέσει την δημοσιοποίηση ανοιχτής επιστολής για μια δημόσια και διαφανή διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή από διεθνείς ιατρικούς, φιλανθρωπικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς αντί ενός προσωπικού διορισμού.

Η στάση του στην κήρυξη της πανδημίας

Όμως, το κύμα των διεθνών αντιδράσεων γιγαντώθηκε τους τελευταίους τρείς μήνες από την διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού και όχι από τις δυο διαφορετικές εκθέσεις για τα κρούσματα διαφθοράς, δωροδοκιών και κατάχρησης πόρων από στελέχη του οργανισμού τα τελευταία χρόνια, που δημοσιεύτηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα! Μεγάλη εντύπωση είχε προκαλέσει η επίσημη δήλωσή του Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους μετά από τρεις εβδομάδες αυστηρής καραντίνας στην πόλη Ουχάν της Κίνας, δυο εβδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση των κινεζικών αρχών ότι ταυτοποιήθηκε το γονιδίωμα ενός νέου κορωνοϊού (7 Ιανουαρίου) και 6 εβδομάδες από τα πρώτα κρούσματα της νέας «άτυπης οξείας πνευμονίας» στην επαρχία Χουμπέι πως «η επιδημία στην Κίνα δεν είναι δημόσια έκτακτη ανάγκη διεθνούς επιπέδου» στις 23 Ιανουαρίου.

Όπως επίσης ήταν σχεδόν αδικαιολόγητη – σύμφωνα με επιδημιολόγους σε όλο τον κόσμο – η επιμονή του πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο…εκτός Κίνας», όταν είχαν ήδη νοσήσει σοβαρά γιατροί και νοσηλευτές, εκ των οποίων 8 εξ αυτών είχαν ήδη δημοσιοποιήσει το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, όπως και το γεγονός ότι απειλήθηκαν με νομικές κυρώσεις από τις κινεζικές αρχές! Μάλιστα, επιθεωρητές του τομέα δημόσιας υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) είχαν επικοινωνήσει με τους Κινέζους γιατρούς επιβεβαιώνοντας τόσο την επικινδυνότητα του νέου κορωνοϊού όσο και τις καταγγελίες, μετά τις διεθνείς αντιδράσεις κατά του… Π.Ο.Υ., που είναι μεν αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός αλλά αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Ο.Η.Ε.

Μάλιστα, συναντήθηκε στις 28 Ιανουαρίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ενώ μια ημέρα αργότερα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, όπου επαίνεσε την κινεζική κυβέρνηση για την συνεργασία και την στρατηγική αντιμετώπισης της νέας ασθένειας ενώ στα διεθνή δίκτυα είχαν προβληθεί δεκάδες καταγγελίες για τις προσπάθειες φίμωσης και παρεμπόδισης της δημοσιοποίησης του προβλήματος επί εβδομάδες και στην συνέχεια συγκάλυψης των απειλών κατά γιατρών, ασθενών και συγγενικών προσώπων τους.

Ακόμα και ορισμένες από τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. αποδείχτηκε ότι προωθήθηκαν είτε με λανθασμένα δεδομένα (του 1930 σύμφωνα με αμερικανική έρευνα), είτε σε αντίθεση με μελέτες και έρευνες των τελευταίων 12-15 ετών, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ν.Κορέα και την Σιγκαπούρη. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την συγκεκριμένη στάση του με την συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 20 Αυγούστου του 2017 για τον διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης του Π.Ο.Υ. από την Κίνα ενώ Αμερικανοί και Αφρικανοί πολιτικοί μιλούν ανοιχτά για «διαχρονική νοοτροπία διαφθοράς από την θητεία του σε κυβερνητικές θέσεις στην Αιθιοπία», με τον Γερουσιαστή Τομ Κότον να δηλώνει επίσημα ότι ήταν στέλεχος της κυβέρνησης που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκιών εκατομμυρίων από Κινέζους αξιωματούχους και πως ο ίδιος με την φήμη του δωροδοκούμενου πολιτικού έφυγε από την Αιθιοπία και πήγε στον Π.Ο.Υ. !

Ακόμα πιο σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες της απόφασης για την κήρυξη πανδημίας στις 11 Μαρτίου υπό το βάρος των 4.291 νεκρών (και 118.000 κρουσμάτων) σε 114 χώρες, με τον Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους να ανακοινώνει ότι…πλέον ο κορωναϊός θεωρείται πανδημία. Εργαζόμενοι και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελβετία, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποκάλυπταν πως οι επιστήμονες και οι ειδικοί είχαν φθάσει σε οριακό σημείο με την στάση του Γενικού Διευθυντή και πολλοί είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες για την «επικρατούσα κουλτούρα» που δεν έχει σχέση με διεθνή οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως εν μέσω της πανδημίας οι συνεχείς καταγγελίες κατά του Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους και των συνεργατών του είχε ως αποτέλεσμα ο οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια να εκδώσει μια πρωτόγνωρη έκθεση για την… καταπολέμηση της διαφθοράς και την σχέση διαφθοράς και κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο