Πύργος Ηλείας Κορωνοϊός: Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μέρες ήταν εφιαλτικές. Τότε είχαν συμβεί με τη σειρά τα παρακάτω γεγονότα:
- Η επιστροφή των εκδρομέων από το ταξίδι στους Αγίους Τόπους με τους επιβάτες σε κακή κατάσταση, έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό, να λιποθυμούν μέσα στο λεωφορείο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο, Πύργο, την Αμαλιάδα και την Γαστούνη,
- ο θάνατος μέρες μετά του καθηγητή που συμμετείχε στο ταξίδι,
- ο πανικός των κατοίκων και η αρχική ανυπακοή που έδειξαν απέναντι στα μέτρα περιορισμού,
- τα ύποπτα κρούσματα που το έσκαγαν από το νοσοκομείο,
- η παρέμβαση του εισαγγελέα και το κυνηγητό της αστυνομίας με τις ιχνηλατημένες επαφές. Όλα αυτά τα γεγονότα συνηγόρησαν στην εκτίμηση ότι στο νομό Ηλείας αργά ή γρήγορα θα γινόταν «μακελειό».
Οι μέρες κύλησαν και το ενδιαφέρον για την εξάπλωση της επιδημίας που εξελίχθηκε σε πανδημία μετατοπίστηκε σε άλλες περιοχές της χώρας με επίκεντρο την πρωτεύουσα. Τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν από το νομό Ηλείας και έπεσαν πάνω στις γειτονιές της Αθήνας, στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.
Πως εξηγείται το φαινόμενο; «Πολύ απλά οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν έστω και καθυστερημένα την σοβαρότητα της κατάστασης» δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, για να προσθέσει: «Οι «γενναίοι» έκαναν πίσω καθώς έβλεπαν ότι ο φόβος είναι υπαρκτός, ειδικά μετά τον θάνατο του καθηγητή που συμμετείχε στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να τηρήσουν την καραντίνα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν οι ίδιοι και φυσικά οι οικογένειες τους. Τότε έκαναν πίσω».