Άποψη

Έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες τι έρχεται στην οικονομία;

Ο Σπύρος Γκουτζάνης παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις και από το νέο του blog στο pagenews.gr αναρωτιέται αν οι κυβερνώντες έχουν καταλάβει τι μας περιμένει.

Ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί να εμφυσύσσει ελπίδα στην κοινωνία και να διατηρήσει την όποια αισιοδοξία προβάλλοντας ότι θα βγούμε από την κρίση με απώλειες αλλά όρθιοι και πιο ισχυροί κλπ. Δεν είναι κακό, καλά κάνει, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση έχει αρχίσει έστω να καταρτίζει ένα συνολικό σχέδιο.Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η ύφεση θα κινηθεί από το 3-5% του ΑΕΠ έχουν χαώδη διαφορά από την εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 35%.

Το αμερικανικό δημόσιο θα ρίξει από 3-6 τρις δολλάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανοικοδόμηση την επόμενη ημέρα. Η αγγλική κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να κόψει χρήμα, προφανώς όσο χρειαστεί. Η Γερμανία έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα 750 δις ευρώ ενίσχυσης της οικονομίας της και η Γαλλία 350 δις ευρώ που θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ενίσχυση 10 δις ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το ποσό αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να ανέλθει στα 24 δις όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το εάν θα έπρεπε να πάρει τα μέτρα στήριξης εμπροσθοβαρώς ή να τα εκτείνει είναι ένα ερώτημα αλλά μάλλον δευτερεύον.

Το βασικό είναι αν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει στην οικονομία με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Περισσότερο έδειξε ο πρωθυπουργός να ασχολείται με την ενίσχυση της προσωπικής του εικόνας και πως θα βγει ενισχυμένος και κυρίαρχος παρά πώς θα προκαλέσει μία ευρύτερη συναίνεση του πολιτικού κόσμου για να αντιμετωπίσει τον Αρμαγεδδώνα που, στο αρνητικό σενάριο, έρχεται. Το πρώτο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση ήταν για την διάλυση της αγοράς εργασίας, την εκ περιτροπής εργασία και την επιδότηση της αναστολής.

Ακολούθως ωσάν αυτό να ήταν το βασικό πρόβλημα έδωσε 11,5 + 21 εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες και λοιπούς παράγοντες των ΜΜΕ και 30 εκατομμύρια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ενώ συγκρατεί όσο μπορεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του δημοσίου τομέα υγείας. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη σπατάλη πόρων για εκλογικές πελατείες. Οι κινήσεις αυτές όπως και η εν γένει έπαρση του επιτελικού κράτους, των κυβερνητικών στελεχών και του φιλικού τύπου που κάθε μέρα αναπέμπουν ύμνους στον ηγέτη της χώρας, δημιουργούν βάσιμα ερωτηματικά για το αν έχουν συνείδηση της κατάστασης; Πάντως ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία προπαγανδίζει τις μεταρρυθμίσεις και την πρόσκληση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη. Εν ολίγοις συμπεριφέρεται ωσάν να μην έχει αλλάξει τίποτε και ωσάν να μην τον έχει αγγίξει ο γενικός προβληματισμός για την επιστροφή του κευνσιανισμού.