Κόσμος

Συνεδρίαση Eurogroup: Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις – Μνημόνιο ζητούν οι Γερμανοί

Συνεδρίαση Eurogroup: Η προσπάθεια προς την αναζήτηση μιας καλύτερης λύσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού από τους Ευρωπαίους "ναυάγησε" στο χθεσινό κρίσιμο Eurogroup. Έτσι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα το πρωί.

Συνεδρίαση Eurogroup: Πολλές διαφωνίες, εντάσεις και μια διακοπή είναι το σκηνικό από την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση για τον «οδικό χάρτη» εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19. Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία και την Αυστρία, έβαλαν πάνω στο τραπέζι την πρόταση όσες χώρες, λάβουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες τους να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων με μνημονιακούς όρους.

Στο έτερο μπλοκ χωρών της ευρωζώνης που είναι υπέρ του κορωνο -ομόλογου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ιταλία που θέλει φτηνή και μεγάλου ύψους χρηματοδότηση για να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, το σοκ για την ιταλική οικονομία είναι γενικευμένο και χωρίς προηγούμενο. Τα περιοριστικά μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε έως τώρα, προκάλεσαν το κλείσιμο 2,2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το 49% του συνόλου και για το 65% των εταιριών που εξάγουν. Συνολικά απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζομένους. Σημειώνεται, πως η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όχι μόνο ξεκίνησε αργότερα, αλλά και διακόπηκε προσωρινά το βράδυ -γεγονός ενδεικτικό των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών του Βορρά και του Νότου. Αρχικά, οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να διακόψουν για μία ώρα, αλλά αργότερα υπήρξε παράταση αρχικά για ένα δίωρο και αργότερα για ένα τρίωρο.

«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Θα συνεχίσουμε…» ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω twitter o εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.  «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε στις 9 ώρα Βρυξελλών (10 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε.

Αργότερα, ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της. «Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Η πρόταση της Μαδρίτης:

Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά – Νότου η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο. Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου. Η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης θα εξαρτηθεί:

  • Από το αν είναι επαρκές για τη Ρώμη το ύψος της χρηματοδότησης.
  • Από τους όρους αυτής της χρηματοδότησης, δηλαδή αν προβλέπει σκληρή λιτότητα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που αναμεταδίδει το ΑΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά να αναφέρουν ότι θα χρειασθούν περισσότερες συζητήσεις όσον αφορά τα σχέδια για κοινή έκδοση χρέους.

Τα μέτρα που, κατά το Reuters, θα ληφθούν αμέσως, είναι:

  • Προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δις ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας.
  • Χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δις ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη.
  • Στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δις ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.
  • Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για ευρωομόλογο, το Reuters, σημείωνε ότι οι υπουργοί μπορεί να λάβουν γνώση της γαλλικής πρότασης σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ που θα χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης, ύψους αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα αντλεί κεφάλαια με κοινό δανεισμό.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει περιληφθεί στη λίστα που θα δοθεί στους ηγέτες της ΕΕ, είναι απίθανο να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, καθώς η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή για το στρατόπεδο, του οποίο ηγούνται η Ολλανδία και η Γερμανία. Αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup τις αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο