Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον κορωνοϊός Βρετανία νοσοκομείο: Σε ΜΕΘ ο πρωθυπουργός – Παλεύει με τον ιό

Μπόρις Τζόνσον κορωνοϊός Βρετανία νοσοκομείο: "Μάχη" με τον κορωνοϊό δίνει ο πρωθυπουργός της Βρτεανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα σε ΜΕΘ το βράδυ της Δευτέρας.

Μπόρις Τζόνσον κορωνοϊός Βρετανία νοσοκομείο: Ώρες αγωνίας για την Βρετανία μετά την εισαγωγή του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, το βράδυ της Δευτέρας,σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έντεκα ημέρες μετά τη διάγνωση ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο Τζόνσον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας, στο Λονδίνο, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού επιδεινώθηκαν από «ήπια» σε «επίμονα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγωγή του στη ΜΕΘ αποφασίστηκε για την περίπτωση κατά την οποία χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη.

Οι πρώτες ενδείξεις για την νοσηλεία του Βρετανού πρωθυπουργού είχαν παρουσιαστεί την περασμένη Πέμπτη όταν και τότε είχε πρωτοκυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ετοιμάζεται κρεβάτι για τον Τζόνσον στο νοσοκομείο στο οποίο τελικά μεταφέρθηκε. Την Παρασκευή το μεσημέρι επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος έλεγε «αισθάνομαι καλύτερα όμως έχω ακόμα πυρετό».

Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε στις 19:30 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Βρετανίας) με αυτοκίνητο – και αφού μέλη του υπουργικού συμβουλίου διαπίστωσαν την επιδείνωση της υγείας του σε τηλεδιάσκεψη το πρωί της ίδιας ημέρας – πριν τελικά την εισαγωγή του σε κρεβάτι ΜΕΘ στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, σημείωσε πως η απόφαση να εισαχθεί στη ΜΕΘ ήταν της ιατρικής του ομάδας και συμπλήρωσε πως «είναι σε πολύ καλά χέρια». Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του σημειώνεται: «Από το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός λαμβάνει τη φροντίδα των γιατρών του νοσοκομείου Σεντ Τόμας, στο Λονδίνο, αφότου εισήχθη με επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού. Το απόγευμα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μετά από εισήγηση της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου».

Ο βρετανικός Τύπος:

«Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι ο πρωθυπουργός είχε δυσχέρεια στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορωνοϊό. Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του.

Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορωνοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση». Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα. Η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες. Στον τίτλο της γράφει «Ο πρωθυπουργός στην εντατική» και επισημαίνει στον υπότιτλο ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού». Δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως «κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο