Μεταναστευτικό κορονοϊός: Δομές καραντίνας στήνονται στα νησιά προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι είναι – σύμφωνα και με το Reuters – υγειονομικός εφιάλτης σε περίπτωση που εξαπλωθούν εκεί τα κρούσματα
Το υπουργείο Μετανάστευσης αποφάσισε όσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στα νησιά να παραμένουν σε χώρους καραντίνας 14 ημερών πριν μεταφερθούν στους υπάρχοντες καταυλισμούς. Αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν καθώς εκτιμούν ότι ουσιαστικά δημιουργούνται και νέες δομές προσφύγων πλην των υπαρχουσών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση των νησιών. Από το περασμένο Σάββατο οι 25 μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν από την άφιξη τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν σε παλιό βιομηχανικό χώρο το οποίο χρησιμοποιούσε η οργάνωση «Γιατροί του κόσμου».
«Ο χώρος της καραντίνας θα κλείσει μόλις τελειώσουμε με τον κορονοϊό»
Ο χώρος είχε προταθεί από το δήμο Μυτιλήνης προκειμένου να στεγάζει όσους μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν από δω και στο εξής στα όρια του ομώνυμου Δήμου και μόνο τις μέρες της πανδημίας. Στο συγκεκριμένο χώρο οι πρόσφυγες θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του φονικού ιού.
Μιλώντας στο τοπικό μέσω ενημέρωσης «stonisi.gr» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε πως «όταν τελειώσει η κρίση δημόσιας υγείας, και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα, θα κλείσει την ίδια μέρα και ο χώρος καραντίνας». Και συνέχισε: «Δεν θέλουμε δυο δομές στη Λέσβο. Ο χώρος καραντίνας που επιλέχθηκε και φυσικά έπρεπε να υπάρξει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι έκτακτο μέτρο. Μετά τις 15 ημέρες καραντίνα, όποιες νέες αφίξεις θα πηγαίνουν στη Μόρια. Την οποία επαναλαμβάνω πρέπει να κλείσουμε και να την αντικαταστήσουμε από άλλη κλειστή δομή που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και θα προστατεύει και τον τοπικό πληθυσμό».
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Χίο με αφορμή τη δημιουργία δομής καραντίνας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στο νησί το διάστημα της πανδημίας. Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο δημιουργίας νέας Σούδας σε ιδιωτικό ακίνητο εντός των ορίων της πόλης που πιθανά να μετατραπεί σε νέα ΒΙ.ΑΛ..
Υπέρ της δημιουργίας χώρου καραντίνας ο δήμαρχος Χίου
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή κατηγορεί τον υπουργό για μη αποσυμφόρηση των νησιών και μετατροπή τους σε χώρους απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων καλώντας τον Νότη Μηταράκη να σεβαστεί τους Χιώτες. Υπέρ της δημιουργίας χώρου καραντίνας στον οποίο θα περιορίζονται τυχόν νεοεισερχόμενοι, τάχθηκε με παρέμβασή του στο Politischios.gr, o δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι να θωρακιστεί το νησί απέναντι στην πανδημία.
Αναφερόμενος στην πρόταση για την ενοικίαση ιδιωτικού ακινήτου, ο Σταμάτης Κάρμαντζης εξήγησε στο Politischios.gr, ότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου, ιδιώτης προσφέρθηκε να παραχωρήσει το ακίνητό του προς χρήση, κάτι για το οποίο ενημέρωσε τόσο τον ίδιο όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Παντελή Βρουλή. «Κρίνω και φρονώ ότι επιβάλλεται να υπάρχει έτοιμος χώρος με οποιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση που έρθουν βάρκες από απέναντι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Έχω χρέος να κάνω κάθε τι για να προστατεύσω τον πληθυσμό μας και τους κατοίκους μας», τόνισε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα πάντως με το παλαιότερο δημοσίευμα από το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από την Ελλάδα να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από κορονοϊό στα υπερπλήρη κέντρα στα νησιά του Αιγαίου κάτι που όπως φαίνεται η Ελλάδα επιμένει να αρνείται.