Κόσμος

Κορωνοϊός Λιβύη: Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας

Κορωνοϊός Λιβύη: Την τελευταία του πνοή από κορωνοϊό άφησε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Κορωνοϊός Λιβύη: Ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, έφυγε από τη ζωή έχοντας χάσει την μάχη με τον Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν σε καραντίνα στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, από τις 26 Μαρτίου, οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του κόμματός του στο Facebook.

Ο Τζιμπρίλ υπηρέτησε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας για επτά μήνες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 2011, στον οποίο ο ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και λυντσαρίστηκε από τον εξαγριωμένο όχλο. Στην Λιβύη ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχεται σε 18, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Ωστόσο, εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δεδομένου του χάους που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου.

Ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό ανακοινώθηκε στην χώρα στις 3 Απριλίου. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε την ημέρα εκείνη τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην εμπόλεμη χώρα, διευκρινίζοντας ότι το θύμα ήταν μια 85χρονη. Το Κέντρο εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι η διάγνωση πως η ηλικιωμένη έπασχε από την ασθένεια COVID-19 έγινε μεταθανάτια.

Νέα έκκληση του Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία:

Ο ΟΗΕ επανέλαβε χθες, Σάββατο, την έκκλησή του προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη για ανθρωπιστική εκεχειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορωνοϊού, κατά την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εκστρατείας του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης. Στις 4 Απριλίου 2019 ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, η οποία βρίσκεται στα χέρια της αντίπαλής του κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 356 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 329, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL). «Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη Λιβύη», κατήγγειλε η UNSMIL σε ανακοίνωσή της. Περίπου 149.000 άνθρωποι μέσα και γύρω από την Τρίπολη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή των συγκρούσεων, πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι περίπου 890.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Η UNSMIL προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές και τις ξένες δυνάμεις που τις στηρίζουν να ακούσουν τις προηγούμενες εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση εκεχειρία. «Η πανδημία covid-19, που εξαπλώνεται στη Λιβύη όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά σύνορα ούτε διαχωρισμούς και αποτελεί ξεκάθαρα τη σοβαρότερη άμεση απειλή για την ευημερία και την υγεία του λιβυκού λαού», τόνισε η UNSMIL.