Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «MyBusinessSupport», στην οποία θα υποβάλλουν αιτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα ευνοϊκής χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο το οποίο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου προκειμένου το ποσό της ενίσχυσης να καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μήνα.
Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους ενώ θα καταβληθεί μέσω του Taxis στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει πενταετή διάρκεια, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Για τις επιστροφές φόρων οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορούνται μέσω του TAXISnet
Για τα ποσά των επιστροφών φόρων μπορούν πλέον να πληροφορούνται οι φορολογούμενοι μέσω του TAXISnet. Ενα ακόμη δεδομένο που αφορά στη φορολογική κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για τις επιστροφές κάθε είδους φόρου, που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, τα ποσά των οποίων είναι διαθέσιμα στο Taxisnet, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.
Έτσι, οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη και διαρκώς επικαιροποιημένη εικόνα όχι μόνο των οφειλών τους, αλλά και κάθε είδους επιστροφών, που τυχόν δικαιούνται. Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σε σχετική δηλωσή του αναφέρει πως «μέρα με τη μέρα, υλοποιούμε το σχέδιο ψηφιακών εφαρμογών για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, εξοικονομούμε ανθρωποώρες τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και για τη φορολογική διοίκηση. Οι εφαρμογές αυτές είναι, μάλιστα, ακόμα πιο χρήσιμες αυτή την περίοδο, οπότε και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος ο περιορισμός των επισκέψεων στις ΔΟΥ”.