Το Πάσχα στο χωριό δεν είναι ούτε σαν τα Χριστούγεννα, ούτε σαν το καλοκαίρι. Δεν συγκρίνεται συναισθηματικά με καμία άλλη περίοδο του χρόνου. Και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Όπως η συνάντηση με συγγενείς και φίλους των παιδικών χρόνων, το άφθονο φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι, ο παππούς και η γιαγιά, η Περιφορά του Επιταφίου και φυσικά η επιστροφή στη φύση.
Όλα όμως αυτά last year ή για να είμαστε ακριβής next year, αφού η πανδημία του κορωνοϊού που χτυπά και την χώρα μας έχει αναγκάσει την κυβέρνηση σε αυστηρά μέτρα μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Για το φετινό Πάσχα οι δηλώσεις υπουργών και επιστημόνων είναι ξεκάθαρες “ξεχάστε το Πάσχα φέτος στο χωριό”.
Ωστόσο λόγω των εικόνων με χιλιάδες αμετανόητους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και βγαίνουν από το σπίτι τους η κυβέρνηση φοβάται ότι τις ημέρες του Πάσχα ελλοχεύει ο κίνδυνος ασυγκράτητων εκδρομέων που θα φύγουν για τα χωριά τους. Με το σκεπτικό αυτό η κυβέρνηση και σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή εξετάζει να χρησιμοποιήσει το μοντέλο που χρησιμοποιείται για όσους ήθελαν να ταξιδέψουν στα νησιά τους.
Έτσι η κυβέρνηση αυτό που εξετάζει είναι η μετακίνηση στα χωριά να γίνει μονάχα με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας και αυτό θα φανεί από το εκκαθαριστικό της εφορίας. Έτσι κατά τον έλεγχο που θα γίνεται σε διόδια και λιμάνια οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το εκκαθαριστικό σημείωμα όπου θα αποδεικνύει ότι η μόνιμη κατοικία τους είναι στο χωριό.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις, αλλά ενδέχεται να ισχύσει μόνο για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα SMS στο 13033. Το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξακολουθεί να διαψεύδεται από κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, γνώμονας για τις αποφάσεις θα είναι τα σενάρια των ειδικών για την εξέλιξη της καμπύλης του κορωνοϊού.