Νόμος Κατσέλη κορωνοϊός: Η κυβέρνηση προχωρά καθημερινά στην εξαγγελία όλο και περισσότερων οικονομικών μέτρων που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τους Έλληνες πολίτες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό, σε 3μηνη παράταση μπαίνουν οι οφειλές σε δάνεια επιχειρήσεων που επάγονται στον νόμο Κατσέλη.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το άρθρο 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), «για οφειλέτες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις συνέπειες του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού Covid-19, δυνάμει της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 55) και της από 20.3.2020 ΠΝΠΠ (Α’ 68) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών υπουργικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών η καταβολή των δόσεων, στο πλαίσιο ρυθμίσεων των ν. 4469/2017, 4605/2019 και 3869/2010 (Α’ 130), χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης».
Υπενθυμίζεται πως ο δανειολήπτης ο οποίος έκανε αίτηση για ένταξη σε κάποιο από τα παραπάνω πλαίσια προστασίας της περιουσίας του, έχανε τη ρύθμιση εάν καθίστατο υπερήμερος, δεν προέβαινε, δηλαδή, σε καταβολές, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων.
Οσον αφορά στους οφειλέτες που δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα υπό κρατική… ομπρέλα, αυτοί, σύμφωνα με τη σχετική Πράξη, θα μπορούν να αιτηθούν τη χορήγηση τρίμηνης αναστολής, με τις τράπεζες να αποφασίζουν έπειτα από αξιολόγηση.
Ηλεκτρονική διαδικασία
Σε ετοιμότητα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών προκειμένου να δεχθούν τα αιτήματα των πελατών τους για αναστολή των υποχρεώσεών τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Στόχος μας είναι η όλη διαδικασία να γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και η εκ του σύνεγγυς συνεννόηση, σε μεμονωμένες, όμως, περιπτώσεις», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου συστημικού ομίλου.
Για να «τρέξουν», μάλιστα, γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες, που είναι προς όφελος των δανειοληπτών, η κυβέρνηση προβλέπει στην ΠΝΠ τη δυνατότητα παροχής σε τράπεζες και servicers των απαιτούμενων στοιχείων εξατομίκευσης (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και, όταν απαιτείται, και κωδικό αριθμό δραστηριότητας), για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση.