Κορωνοϊός ομόλογα Ευρώπη: Σχέδιο οικονομικής βοήθειας, μέσω του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για τις χώρες που πλήττονται σκληρά από την κρίση του κορωνοϊού υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ωστόσο τάσσεται κατά των ευρω – ομολόγων κάθε μορφής.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit» ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας δήλωσε τα εξής:
«Οι πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος (για να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται σκληρά από τον κορωνοϊό). Οι οικονομικοπολιτικές προϋποθέσεις δεν θα ήταν στην περίπτωση αυτή τόσο αυστηρές όπως στην περίπτωση των κλασικών δανείων βοήθειας». Ο Βάιντμαν κατέστησε σαφές επίσης ότι εξακολουθεί να απορρίπτει τα κοινά ομόλογα των χωρών του ευρώ, όπως είναι τα λεγόμενα ομόλογα κορωνοϊού. «Παραμένω σκεπτικός για τα ευρωομόλογα», τόνισε.
Κατά την άποψη του προέδρου της Bundesbank, «χώρες όπως η Ιταλία πρέπει να υποστηριχθούν, διότι η αλληλεγγύη είναι σημαντική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο Βάιντμαν πρόσθεσε τέλος πως «οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε πρόσφατα μια τεράστια νομισματική βοήθεια. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ευθύνη της η πολιτική».
Παρατείνονται ως τις 19 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας:
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε παράταση της ισχύος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών μέχρι τουλάχιστον τις 19 Απριλίου. «Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει πασχαλινές διακοπές», δήλωσε η καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά μετά την ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης που είχε με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων και κάλεσε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν και να μην αυξήσουν τις κοινωνικές επαφές τους κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων», τόνισε, ενώ ο Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, του πρώτου κρατιδίου που αποφάσισε παράταση των μέτρων, δήλωσε εμφατικά ότι «η πρόωρη συζήτηση για την στρατηγική εξόδου μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη». Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα ότι η παράταση της ισχύος των μέτρων μέχρι τις 19 Απριλίου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι από τις 20 θα γίνουν όλα όπως πριν. «Υπάρχει μια ελαφρώς θετική τάση, αλλά σε καμία περίπτωση λόγος για λήξη του συναγερμού. Η κατάσταση θα επανεξεταστεί ακριβώς μετά το Πάσχα», πρόσθεσε.