ΚΙΝΑΛ κορωνοϊός: «Ανεπαρκή και αόριστα σε σχέση με τις ανάγκες προστασίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και τις προοπτικές ανόρθωσης της οικονομίας» χαρακτηρίζει το Kίνημα Αλλαγής τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι ελήφθησαν με καθυστέρηση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος «είναι ώρα για μέτρα ολοκληρωμένα, τολμηρά και αντισυμβατικά για την ανόρθωση της Οικονομίας. Φθάνει πια με τις αποσπασματικές εξαγγελίες. Με συνέχιση της πίεσης για την στήριξη και της Ευρώπης. Με έκδοση ομολόγων και χωρίς μνημόνια και επιβαρύνσεις στο χρέος».
Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε πολύ πιο γενναία μέτρα σε σχέση με την Ελλάδα– στήριξης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και φέρνει σαν παράδειγμα το γεγονός ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 80%-100%, ενώ κάθε σύγκριση εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει, 12 σημαντικά προβλήματα στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Συγκεκριμένα:
«1.Οι εξαγγελθείσες εγγυήσεις του κράτους, ύψους 1 δισ ευρώ για χρηματοδότηση της ρευστότητας (κεφάλαια κίνησης) είναι σταγόνα στον ωκεανό. Υπενθυμίζουμε ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξήγγειλαν επιδοτήσεις/εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις τους που φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ τους. Και στην Ελλάδα ακόμη συζητούμε για το 0,5%-1%.
2. Η επιστρεπτέα προκαταβολή συνολικού ύψους 1 δισ ευρώ, δεν αρκεί να υποστηρίξει την ρευστότητα της Οικονομίας, με δεδομένο ότι την δικαιούνται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. ‘Αρα το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση θα είναι μικρό.
3. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει άλλο η λύση για το θέμα των επιταγών. Υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία υγιών επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς λόγω έλλειψης ρευστότητας για προμήθειες (διατροφική αλυσίδα, φαρμακευτική δραστηριότητα κα..
4. Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ως ο φτωχός συγγενής, καθώς τα εξαγγελθέντα 150 εκατ. ευρώ, ούτε καν ασπιρίνη δεν αποτελούν στην πρωτοφανή δοκιμασία που βιώνει. Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις σχετικές προτάσεις μας.
5. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόβλεψη για τα μείζονα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
6. Φθάνουμε στον Απρίλιο και η κυβέρνηση ακόμη αρνείται, κατά απαράδεκτο τρόπο, την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας.
7. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τα voucher τηλεκατάρτισης (και δίνονται υποσχέσεις για τον Μάιο).
8. Συνεχίζεται η άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει τους υγειονομικούς του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
9. Το επίδομα του Πάσχα δεν καλύπτει κατηγορίες εργαζομένων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως έχουμε προτείνει (αστυνομικούς, ένοπλες δυνάμεις κα.
10.Τα μέτρα της κυβέρνησης και των Τραπεζών δεν καλύπτουν δανειολήπτες που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (δεν τους προτάθηκαν βιώσιμες λύσεις). Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει, συνεχίζει τις αέναες διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες.
11.Συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων για τους συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων τους και τους μακροχρόνια άνεργους.
12.Η κυβέρνηση -παρά τις σχετικές διαρροές- εμμένει στην απαράδεκτη και αντεργατική διάταξη του άρθρου 9 της ΠΝΠ που φτωχοποιεί τους εργαζόμενους. Την καλούμε άμεσα να την αποσύρει.