Πολιτική

Τσίπρας – Ζάεφ: Επικοινωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας

Τσίπρας - Ζάεφ: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Τσίπρας – Ζάεφ: Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ,

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ και τόνισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι κανένας δεν θα πίστευε τους ίδιους, τον Νίκο Κοτζιά ή τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, αν πριν τρία χρόνια είχαν πει ότι θα γίνονταν όλα αυτά.

«Ότι σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, όπου ο εθνικισμός και η εθνική περιχαράκωση κυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας, θα ερχόταν από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δυο χωρών». Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις αυτές στην περιοχή, είναι ακόμα πιο σημαντικές τώρα που το μείζον ζήτημα είναι η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ζάεφ τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που έχουν τα βήματα της χώρας του για τις διμερείς σχέσεις, την περιοχή και την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στις δύο χώρες έδωσαν το παράδειγμα για την Ευρώπη, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Υπενθυμίζεται, πως η Βόρεια Μακεδονία είναι και επισήμως από τις 27 Μαρτίου το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Την ένταξή της χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή». «Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας και να δεχτούν τις ευθύνες αλλά και τα προνόμια της ένταξης», πρόσθεσε.