Κύπρος κορωνοϊός: Όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο κυπριακό υπουργείο Υγείας ακόμη δύο νεκρούς μετράει η Κύπρος από τον κορωνοϊό, καθώς και 16 νέα κρούσματα. Στους πέντε ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Κύπρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 162, περιλαμβανομένων και των τεσσάρων που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι «δυστυχώς σήμερα στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Γ. Νοσοκομείου Λεμεσού».
Πρόκειται είπε, «για γυναίκα 76 ετών Κύπρια υπήκοο με υποκείμενα νοσήματα και άνδρα 47 ετών, Ελλαδίτη υπήκοο χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες από το ιστορικό». Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από την νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν 5, τέσσερις άντρες και μία γυναίκα με μέσο όρο ηλικίας τα 63, πρόσθεσε.
Παράλληλα είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 15:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 18 άτομα σε θάλαμο και δύο στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού νοσηλεύονται τρία άτομα, ένα άτομο σε κάθε νοσοκομείο. Επτά άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ένα στη ΜΕΘ του ΓΝ Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας.
«Η κατάσταση των ασθενών αυτών είναι κρίσιμη αλλά μέχρι στιγμής σταθερή», ενημέρωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου
Επίσης, ανέφερε, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο. Όπως αντιλαμβάνεστε, είπε, «η νόσος λόγω της ιδιαιτερότητας της κλινικής της εικόνας και της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας την οποία προκαλεί αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Πολλές θεραπείες εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά φάρμακα δοκιμάζονται. Διαβεβαίωσε ότι «και ο Κύπριος ασθενής έχει τις ίδιες θεραπευτικές επιλογές όπως όλοι οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο».Ήδη, ανέφερε, «οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν δοθεί σε ασθενείς στην Κύπρο με βάση τις ανάγκες τους».
Ο κ. Λοΐζου σημείωσε ότι «με την αύξηση των σοβαρών περιστατικών περνά στην πρώτη γραμμή η ανάγκη παροχής της καλύτερης δυνατής θεραπείας».
Ενημέρωσε επίσης ότι η συμβουλευτική επιτροπή ειδικών που έχει συγκροτήσει ο υπουργός Υγείας της Κύπρου ετοιμάζει κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης των ασθενών που θα είναι έτοιμες πολύ σύντομα.