Την ώρα που στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης λέει «όχι» στο δίκτυο 5G που είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιείται πιλοτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα εντείνεται ο ανταγωνισμός για την τεχνολογία των συγκεκριμένων ασύρματων δικτύων. Ουσιαστικός στόχος και των δύο χωρών είναι να χρησιμοποιηθεί η δική τους τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δίκτυα 5G, οι διαδικτυακές υπηρεσίες και γενικότερα η εμπειρία των χρηστών στο διαδίκτυο θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή, σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, το streaming βίντεο και ήχου, η αποθήκευση δεδομένων σε cloud, η εικονική πραγματικότητα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα παιχνίδια με τράπουλα και άλλα e-sports, με νέες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές που εκμεταλλεύονται τη νέα αυτή τεχνολογία.
Οι δύο χώρες επιδιώκουν τη στρατηγική υπεροχή στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και τα δίκτυα 5G αποτελούν το κύριο «μέτωπο» της συγκεκριμένης μάχης. Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται πως η Κίνα έχει ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά την ανάπτυξη και χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Δίκτυα 5G έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Κίνας, μεταξύ των οποίων είναι το Πεκίνο και η Σαγκάη. Αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, 21 πόλεις αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση σε δίκτυα τεχνολογίας 5G.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των δικτύων πέμπτης γενιάς είναι η μεγάλη τους ταχύτητα, που είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα δίκτυα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα για τις μεγάλες οικονομίες των δύο αυτών χωρών.
Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρίες
Η ραγδαία ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Κίνα προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως έχουν μείνει αρκετά πίσω στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια. Έτσι έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας τεχνολογικός «ψυχρός πόλεμος», αποτέλεσμα του οποίου ήταν και η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της κινέζικης Huawei, ένα διεθνές ζήτημα που ξέσπασε πριν από λίγους μήνες.
Τον Αύγουστο του 2019 οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στις κυβερνητικές τους υπηρεσίες να χρησιμοποιούν προϊόντα κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ενώ υπάρχει πιθανότητα να απαγορευτεί στο προσεχές μέλλον σε οποιαδήποτε εταιρεία συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εξοπλισμό κινεζικών εταιρειών, όπως είναι η Huawei και η ZTE.
Η Huawei είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και δικτύων πέμπτης γενιάς. Η δραστηριότητα της εντοπίζεται κυρίως στη Νοτιανατολική Ασία, στην Ανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ έχει έρθει σε ευθεία εμπορική σύγκρουση με μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες όπως η AT&T και η Verizon, οι οποίες μέχρι πρόσφατα καθόριζαν τις διεθνείς προδιαγραφές στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών.
Ωστόσο, πέρα από τη Huawei, σήμερα οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών είναι πλέον κινεζικές. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών στην Κίνα μιλούν για μία μεγάλη επανάσταση που θα φέρουν τα δίκτυα 5G στην κινεζική οικονομία και στην κοινωνία της ασιατικής χώρας τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται μάλιστα ότι η κατανάλωση στη χώρα θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία παράλληλα στο μεταποιητικό τομέα, στη Γεωργία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές και σε άλλους κλάδους της κινέζικης οικονομίας.
Τι είναι τα δίκτυα 5G
Τα δίκτυα 5G δεν αποτελούν μία εξελιγμένη μορφή των δικτύων 4G, αλλά μία εντελώς καινούργια υποδομή τεχνολογικά. Τα νέα δίκτυα έχουν τη δυνατότητα μεταφορά ταχύτερα των δεδομένων, με ταχύτητες που φτάνουν τα 10 megabits/sec. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως είναι 10 φορές ταχύτερα από την υπάρχουσα ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή.
Η ταχύτερη μεταφορά δεδομένων πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι με τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όμως πέρα από την ταχύτητα υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι μικρότερες καθυστερήσεις στην απόκριση των συσκευών και η υποστήριξη μεγαλύτερου αριθμού συσκευών που συνδέονται ταυτόχρονα.
Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί πως η μάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και σε Κίνα για την κυριαρχία των τεχνολογιών τους παγκοσμίως, δεν τελειώνει με τα δίκτυα 5G. Τα έκτης γενιάς δίκτυα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια έχουμε να δούμε ακόμη πολλά επεισόδια ανάμεσα στις δύο χώρες.