Φάρμακο κορωνοϊός: Ελληνική ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο κατέθεσε πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά στη χρήση ενός γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από τον θανατηφόρο ιό. Στο ερευνητικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το flash.gr συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας.
Ειδικότερα: Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention): Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης.
Επίσης οι : Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Τι είναι η κολχικίνη
Η κολχικίνη (colchicine) διακόπτει τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων. Επίσης η κολχικίνη μειώνει την χημειοταξία και φαγοκυττάρωση των λευκοκυττάρων και αναστέλλει τον σχηματισμό και την απελευθέρωση μιας χημειοτακτικής γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται κατά την φαγοκυττάρωση των κρυστάλλων ουρικού οξέος. Αναστέλλει τη συναρμολόγηση των μικροσωληνίσκων σε διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων, πιθανώς μέσω της σύνδεσής της και παρεμβαίνοντας με στον πολυμερισμό της τουμπουλίνης (υπομονάδας μικροσωληνίσκων).
Την τελευταία 10ετία, οι Δευτεραίος, Στεφανάδης και Κλήμαν (από το Yale University) χρησιμοποίησαν την κολχικίνη στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στην αντιμετώπιση της επαναστένωσης των stent, δημοσιεύοντας ερευνητικά αποτελέσματα σε επιστημονικά περιοδικά.
Το ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ και θα αρχίσει άμεσα η κλινική μελέτη.
Η πιθανότατα να έχει θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με κορονοϊό ενισχύεται πολύ και από το γεγονός ότι μετά την ελληνική ερευνητικό ομάδα και ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, ετοιμάζεται να χορηγήσει το φάρμακο σε 6.000 άτομα θετικά στον ιό, έχοντας ανακοινώσει σχετικό πρωτόκολλο.