Aντισηπτικά κορωνοϊός: Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αναμένεται αύξηση της παραγωγής των αντισηπτικών. «Πριν την κρίση, η παραγωγή αντισηπτικών ανήρχετο σε 200.000 τεμάχια ημερησίως, ωστόσο σήμερα η ζήτηση έχει αυξηθεί στα 500.000» είπε χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες που ήδη έχουν άδεια από τον ΕΟΦ για παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών, θα μπορούν αυτόματα να παίρνουν άδεια παραγωγής αντισηπτικού, ενώ η άδεια αυτή θα ισχύει για όσο ισχύει η κρίση, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Για να συνεχίσουν οι εταιρείες αυτές να παράγουν αντισηπτικά, θα πρέπει να πάρουν άδεια παραγωγής με την κανονική διαδικασία, που σήμερα απαιτεί περί τον 1,5 χρόνο, όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης
«Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε στην επόμενη εβδομάδα να φτάσουμε ακόμα και σε 300.000 επιπλέον παραγόμενα προϊόντα, καθώς ήδη, μεγάλες εταιρείες καλλυντικών θα πάρουν “άμεσα, αύριο”, την άδεια παραγωγής αντισηπτικών». Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο κυρώθηκαν οι ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου». Το νομοσχέδιο υπερψήφισε «επί του συνόλου» η κυβερνητική πλειοψηφία και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του άρθρου 2 (αιτήσεις ασύλου) που υπερψηφίστηκε και από το Κίνημα Αλλαγής.
Έως και 300.000 περισσότερα αντισηπτικά στην εγχώρια αγορά, φιλοδοξεί να διατεθούν το υπουργείο Ανάπτυξης, με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή, και ψηφίστηκε, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ρύθμιση προβλέπει την άμεση παροχή άδειας σε εταιρίες καλλυντικών προκειμένου να εντάξουν στην παραγωγή τους τα αντισηπτικά. Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν θα μπορεί να εξαχθεί στο εξωτερικό προκειμένου η διάθεσή τους να είναι αποκλειστικά για την ελληνική αγορά. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε παρουσιάζοντας στην Βουλή την τροπολογία ο υπουργός Ανάπτυξης ο στόχος είναι «να φτάσουμε στην παραγωγή ακόμη και σε 300.000 περισσότερων αντισηπτικών».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως έως τώρα «μία βιομηχανία παίρνει δύο ειδών άδειες, άδεια παραγωγής και άδεια διάθεσης» που για να εκδοθούν απαιτείται περίπου 1,5 χρόνος.
Πλέον η άδειες δίνονται αυτόματα: «Μόνον για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη άδεια παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών, δίνουμε αυτόματα την άδεια της παραγωγής ώστε να μετατρέψουν την παραγωγή τους σε παραγωγής αντισηπτικών και ο ΕΟΦ δίνει την άδεια της διάθεσης» σημείωσε. Η ρύθμιση αυτή θα διαρκέσει για όσο κρατήσουν τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν ανέφερε τις εταιρίες που θα αδειοδοτηθούν, προκειμένου όπως σημείωσε να μην γίνει διαφήμιση, δήλωσε όμως πως «μιλάμε για γνωστές εταιρίες που δεν θα διακινδύνευαν να κάνουν αρπαχτή».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «υπάρχει έλλειψη σε αντισηπτικά» αφού «η κατανάλωση υπερβαίνει την ζήτηση».
Δήλωσε ότι παράγονται σήμερα περίπου 500.000 αντισηπτικά μηνιαίως όμως «για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή καταθέτουμε την τροπολογία». Νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχε δηλώσει πως ποσότητες παράνομης αιθυλικής αλκοόλης που έχει κατασχεθεί θα διατεθεί σε εταιρίες παραγωγής αλλά και εργαστήρια του Στρατού, για την παραγωγή αντισηπτικών.