Κόσμος

“Ελπίζω να μην γίνουμε Ιταλία” λέει στο pagenews, Έλληνας γιατρός που εργάζεται στην Αγγλία

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού βρίσκεται ο κ. Γιώργος Σακελλίων, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ της Αγγλίας

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού βρίσκεται ο κ. Γιώργος Σακελλίων, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ της Αγγλίας. Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνονται οι ασθενείς του ιού που φτάνουν στο νοσοκομείο. «Την Παρασκευή που εφημέρευα είχαμε έναν διασωληνωμένο. Χθες το βράδυ φτάσουμε τους πέντε, ενώ έχουμε άλλους δέκα ασθενείς υπό παρακολούθηση σε θαλάμους.

Πιστεύω θα γεμίσουμε περιστατικά, θα ζήσουμε δύσκολες στιγμές. Ελπίζω να μη φτάσουμε να γίνουμε Ιταλία και να κάνουμε διαλογή περιστατικών, αποφασίζοντας ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» δηλώνει ανήσυχος στο pagenews. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο του Κόλτσεστερ έχει καταγράψει ήδη τον πρώτο του νεκρό ασθενή από κορωνοϊό.

Λόγω της ειδικότητάς του, ο Έλληνας γιατρός μπαίνει συχνά στις ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται τα σοβαρότερα περιστατικά του κορωνοϊού. Παραδέχεται, ότι φοβάται, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί και όταν προσεγγίζουμε έναν ασθενή που είναι ύποπτο κρούσμα, φοράμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Όταν μπαίνεις στο δωμάτιο των διασωληνωμένων, μπορεί να φοράς τον εξοπλισμό, όμως έχει ένα φόβο. Μήπως υπάρχει κάποια τρυπούλα στη στολή ή τη μάσκα; Κάνεις πολλές σκέψεις. Προφανώς και φοβάμαι» λέει χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε ασκήσεις προσομοίωσης σαν τους στρατιώτες»

Στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ εργάζονται περισσότεροι από δώδεκα Έλληνες γιατροί. Όπως δηλώνει ο κ.Σακελλίων, όλοι οι συνάδελφοί του, γιατροί και νοσηλευτές, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ιατρικού συλλόγου και της διοίκησης του νοσοκομείου. Και καθημερινά προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, που είναι και πιο δύσκολη. «Πριν την πανδημία, το νοσοκομείο είχε τη δυνατότητα να καλύψει ως δώδεκα διασωληνωμένους.

Έχουμε ήδη πέντε μέσα σε λίγες ημέρες. Τώρα εφαρμόζουμε το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού και θα φτάσουμε τα 38 κρεβάτια με αναπνευστήρα και ίσως να έχουμε ακόμη τέσσερα με πέντε, ανάλογα με τις προμήθειες που θα παραλάβουμε. Η βασικότερη μεταβολή που κάναμε, ήταν να μετατρέψουμε τα χειρουργεία σε δωμάτια εντατικής θεραπείας.

Έχει καταργηθεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, πλην των εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών όπως μια σκωληκοειδίτιδα. Παράλληλα καθημερινά κάνουμε ασκήσεις προσομοίωσης, σαν τους στρατιώτες, προσπαθώντας να διαπιστώσουμε τα κενά του συστήματος αλλά και να διασφαλίζουμε τη δική μας υγεία. Κάποια στιγμή η άσκηση γίνεται πραγματικότητα…».

«Ανοσία της αγέλης»

Το Κόλστεστερ βρίσκεται σε απόσταση μόλις μίας ώρας από την πρωτεύουσα της χώρας, το Λονδίνο. Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει δραματικά μετά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Το πρωί που ήρθα στο νοσοκομείο, η πόλη ήταν σχετικά άδεια. Ωστόσο αρκετοί εξακολουθούν να στριμώχνονται στο μετρό. Εγώ πάω στη δουλειά με το ποδήλατο. Υπάρχουν συστάσεις να μην κυκλοφορεί ο κόσμος, ενώ η αστυνομία ελέγχει όσους κινούνται άσκοπα. Έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις που δεν ήταν απολύτως απαραίτητες και έμειναν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα φαγητού take away. Στο σούπερ μάρκετ προσέχω να μην πιάσω με γυμνά χέρια το καρότσι, ενώ αποφεύγω να βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων».

Ωστόσο μέχρι πρότινος ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε επιλέξει τη στρατηγική «ανοσία της αγέλης». Τι άλλαξε και αναίρεσε τη στρατηγική του, παίρνοντας αυστηρά μέτρα περιορισμού των πολιτών; Ο Έλληνας αναισθησιολόγος εξηγεί: «Υπήρξαν κάποια επιστημονικά δεδομένα που ανέτρεψαν αυτή την επιλογή. Πρώτον η ταχύτητα με την οποία έγινε η διασπορά.

Εξαπλώθηκε πολύ γρηγορότερα ο ιός από ότι θα υπολόγιζε κάποιος και αυτό ίσως να οδηγεί σε ένα τσουνάμι περιστατικών στο νοσοκομείο. Και το δεύτερο είναι, η συμπεριφορά του ιού σε σχέση με κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Δηλαδή εκτός από τους βαρέως πάσχοντες και ηλικιωμένους ανθρώπους, εμφανίζεται να χτυπάει και κάποιους ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερο λόγο, π.χ. ένα 45αρη που μέχρι σήμερα δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας».

Η μόνη λύση φαίνεται πως είναι η ανακάλυψη του εμβολίου και ο εμβολιασμός του πληθυσμού. «Είναι ένας ιός για τον οποίον δεν έχουμε καταλήξει ακόμη τι ακριβώς κάνει, ποιούς ακριβώς χτυπάει και πώς ακριβώς θα τους θεραπεύσουμε. Δεν έχουμε βρει τι είναι αυτό που τον σκοτώνει. Παλεύεις και ελπίζεις ότι ο ιός θα εξασθενήσει από μόνος του ή θα τον αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός» καταλήγει ο Έλληνας αναισθησιολόγος Γιώργος Σακελλίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο