Άποψη

Ρωσικές και κινεζικές σημαίες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, δείχνουν ποιος είναι το μεγαλύτερο θύμα του κορωνοϊού

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις μεγάλες αστοχίες της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας, σε αντιδιαστολή με τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες έδειξαν θαυμαστή αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.

Η πανδημία του κορωνοϊου πέραν από τα χιλιάδες θύματα που προκαλεί σε όλον τον κόσμο και τη βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει και μία μεγάλη παράπλευρη απώλεια. Την ήδη διασωληνωμένη ΕΕ την οποία έχει φροντίσει κυρίως η Γερμανία να στείλει στην εντατική. Η υπερδεκαετής μνημονιακή περιπέτεια των ευρωπαϊκών κρατών την οποία βίωσε η Ελλάδα στον υπερθετικό βαθμό, το μεταναστευτικό και η ασφυκτική γερμανική ηγεμονία με όρους οικονομικής και πολιτικής επιβολής, έχουν καταστήσει την ευρωπαϊκή ιδέα πολυτραυματία που διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Ο κορωνοϊός ήρθε να προκαλέσει νέες επιπλοκές στον βεβαρυμένο ασθενή καθώς τα κράτη – μέλη διαπιστώνουν ότι ούτε μία τόσο σοβαρή κρίση όπως η παρούσα, η οποία θερίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές Ευρωπαίων, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να μεταβάλει τη γερμανική συμπεριφορά.

Η Γερμανία συνεχίζοντας την παράδοση της αντιευρωπαϊκής στάσης και ωμότητας στις αποφάσεις της απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικού υλικού ακόμα και σε κράτη της ΕΕ που έχουν άμεση ανάγκη, όπως η Ιταλία, ενώ η ίδια έχει επάρκεια και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξοπλισμού στη αντιμετώπιση των δικών της περιστατικών. Προχωρώντας ακόμα περαιτέρω στην επίδειξη κυνικής άμα και παράνομης συμπεριφοράς, μπλόκαρε την προμήθεια κινεζικού υγειονομικού υλικού που προοριζόταν για άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα…

Την ίδια στάση τηρεί και σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, αρνούμενη κάθε συζήτηση για την έκδοση ευρω-ομολόγων ώστε να αντιμετωπιστεί η εξελισσόμενη οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη. Στο κοινό αίτημα εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να εκδοθούν corona-bonds, η απάντηση είναι «nein». Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι είναι μία «συζήτηση – φάντασμα» και ότι «όταν κάποιες “λαμπρές” ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Αντ΄ αυτού προκρίνεται μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), από τον οποίο κάθε χώρα θα μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ (με όρους όμως μνημονιακής συμμόρφωσης…), ενώ η ενίσχυση της ρευστότητας επαφίεται στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης ύψους 750 δισ. Ευρώ της ΕΚΤ και στην αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σε μία παραλλαγή της γερμανικής στάσης, η οποία οφείλεται μάλλον περισσότερο σε ανοησία παρά σε οργανωμένη και «dna-ική» πολιτική στάση, η Τσεχία κατάσχεσε 680 χιλιάδες μάσκες εκ των οποίων οι 100 χιλιάδες προορίζονταν για την Ιταλία. Στην αρχή έκαναν του ανήξερους, μετά είπαν ότι πρόκειται για κατάσχεση ειδών που προορίζονταν για κερδοσκοπία, στη συνέχεια υποστήριξαν ότι έγινε λάθος και στο τέλος ζήτησαν συγγνώμη. Έστειλαν και δέκα χιλιάδες μάσκες από τις δικές τους για να επανορθώσουν.

Ανάλογα περιστατικά, μικρότερης έντασης σημειώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επίσης μπλόκαραν υγειονομικό υλικό που δεν προοριζόταν για αυτές.

Στο αντίποδα της καραμπινάτης έλλειψης αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ΕΕ, τρίτοι παίκτες με πάγιες γεωπολιτικές βλέψεις διεύρυνσης της επιρροής τους στην Ευρώπη, διείδαν μέσα στο ευρωπαϊκό σκορποχώρι την ευκαιρία διπλωματικής εφόδου, κάλυψης του κενού και εγγραφής γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής υποθήκης. Η Κίνα ήταν η πρώτη η οποία ανταποκρίθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία αποστέλλοντας τόνους βοήθειας σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, «είδη που προορίζεται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, προϊόντα ιατρικής προστασίας, αναπνευστήρες και μηχανήματα για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφους, χιλιάδες προστατευτικές μάσκες» και εξειδικευμένο προσωπικό μεταξύ των οποίων εννέα κορυφαίους ιατρούς ειδικούς στη αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Ρωσία σε μία εντυπωσιακή επίδειξη διπλωματίας της αλληλεγγύης έκανε μαζική απόβαση στην Ιταλία στέλνοντας δέκα μεταγωγικά Ιlyushin με εκατοντάδες εξειδικευμένους ιατρούς, επιδημιολόγους, νοσηλευτές και προσωπικό της στρατιωτικής μονάδας Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Ασφάλειας, ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα απολύμανσης. Ακόμα και η Κούβα έστειλε 53 ιατρούς και νοσηλευτές της «ιατρικής ταξιαρχίας» Henry Reeve στο Μιλάνο οι οποίο έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό.  Ανταποκρινόμενη σε ελληνικό αίτημα η Κίνα έστειλε στην Αθήνα με ειδική πτήση της Air China οκτώ τόνους ιατρικής βοήθειας που περιλαμβάνει 550.000 χειρουργικές και κοινές προστατευτικές μάσκες, γυαλιά, γάντια, καλύμματα παπουτσιών και λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ δέκα επιπλέον τόνους βοήθειας έστειλαν κινεζικές επιχειρήσεις.

Ότι η Κίνα και η Ρωσία, έχουν και διπλωματική σκοπιμότητα είναι μάλλον προφανές, όπως σαφές είναι και το ότι η πρώτη προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για τη διασπορά της νόσου, αλλά αυτό δεν μειώνει τη χρησιμότητα της βοήθειας. Το γεγονός εξάλλου ότι την κινεζική αντιπροσωπεία που συνόδευσε τη βοήθεια υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δημητριάδης, δείχνει και τη διπλωματική σημασία της κινεζικής χειρονομίας. Όταν εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κυματίζουν περισσότερες ρωσικές και κινεζικές σημαίες με φόντο μαζική ιατρική βοήθεια, απ’ ότι σημαίες κρατών – μελών της ΕΕ, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κάποιος ποιος θα είναι το μεγαλύτερο θύμα του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο