Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης μεταναστευτικό: Επιστολή σε Μέρκελ – Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης μεταναστευτικό: Επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μάρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντάς τους για τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα σε Έβρο και Αιγαίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης μεταναστευτικό: Επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μάρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αμείωτες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και τις θέσεις της χώρας για την μεταναστευτική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση παρά την μάχη που δίνει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επιχειρεί παράλληλα να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια καταθέτοντας στις ευρωπαϊκές ηγεσίες τις θέσεις της χώρας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου τονίζοντας παράλληλα και την προκλητική στάση της Τουρκίας τόσο σε Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Την αποκάλυψη της ενέργειας του πρωθυπουργού έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, εξηγώντας ότι η επιστολή εστάλη στις 16 Μαρτίου μια ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αναλυτική επιστολή περιέγραφε το τι γίνεται στα σύνορά μας – που είναι και ευρωπαϊκά – με τους εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες. Περιελάμβανε και την διάσταση της παραβίασης βασικών διατάξεων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου με την χρήση ανθρώπων για την επίτευξη αλλότριων σκοπών», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει «η ίδια επιστολή περιλαμβάνει τις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τρεις τομείς. Την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex.

Τον μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, δηλαδή όσο περισσότερους στέλνουν τόσο να μειώνονται τα χρήματα. Και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ώστε να επιστρέφονται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Ουσιαστικά η επιστολή περιλαμβάνει τις θέσεις της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».