Ελλάδα

Μεταναστευτικό κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας στους πρόσφυγες που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας

Μεταναστευτικό κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ισχύουν τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας ολόκληρης της επικράτειας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτά να διαρκεί μέχρι τις 21 Απριλίου.

Μεταναστευτικό κορωνοϊός: Η κυβέρνηση προχωρά από σήμερα σε απαγόρευση της κυκλοφορίας, στοχεύοντας στο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων που βοηθά στην εξάπλωση του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο εκτός από τους Έλληνες πολίτες συμπεριλαμβάνονται και οι μετανάστες που διαμένουν στη χώρα. Έτσι όσοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας ανά την επικράτεια υποχρεούνται να σεβαστούν τους κανονισμούς που θέτει η κυβέρνηση μέχρι τις 21 Απριλίου.

Τη φύλαξη και αναλαμβάνει και εδώ η Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι υπεύθυνη για την αυστηρή τήρηση των νέων κανονισμών εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Η ΕΛ.ΑΣ είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών στα 5 κέντρα (Μόριας, Βιάλ, Σάμου, Κω και Λέρου). Εντός της περιμέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αναπτυχθούν ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

Όπως ορίζεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, καθημερινά και τις 7:00 έως και τις 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. «Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ».

Η υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η διοίκηση των κέντρων θα ενημερώσουν τους διαμένοντες μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής, για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρου περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του. «Κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ». Για την παροχή νομικών υπηρεσιών στους διαμένοντες στα ΚΥΤ, πρόσβαση δίδεται κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του ΚΥΤ και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό.