Κορονοϊός economist: Την δυσκολία της κατάστασης στην οικονομία εκφράζει συντάκτης του περιοδικού Economist της Βρετανίας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Ο αγώνας να σώσουμε ζωές και παράλληλα την οικονομία, ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ δύσκολες αποφάσεις» γράφει σε άρθρο με τίτλο «Πληρώνοντας για να σταματήσουμε την πανδημία». «Ο πλανήτης Γη κλείνει» τονίζει το άρθρο. Στον αγώνα να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του covid-19, η μια χώρα μετά την άλλη απαιτεί από τους πολίτες να αποφύγουν τις κοινωνικότητες. Ενώ αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να κατρακυλά, οι απελπισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να σώσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές παρέχοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις και εγγυήσεις δανείων.
Ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο καλά θα λειτουργήσουν αυτές οι κινήσεις. Όπως υπάρχουν και χειρότερα. Ανησυχητικά νέα ευρήματα δείχνουν πως με το τέλος της πανδημίας ίσως χρειαστούν και επαναλαμβανόμενα κλεισίματα επιχειρήσεων. Μόλις 12 βδομάδες μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ουχάν και ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το πραγματικό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της πανδημίας. Από τις 18 Μαρτίου ο κοροναϊός είχε καταγράψει 134.000 κρούσματα εκτός της Κίνας. Σε μόλις μια βδομάδα σημειώνει αύξηση 90.000 κρουσμάτων, ενώ ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων από αυτόν που έχει επιβεβαιωθεί εκτιμάται μεγαλύτερος.
«Έπεσαν» έξω οι αναλυτές
Έχει καταστεί σαφές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πολύ χειρότερα προβλήματα από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η οποία είχε προβλεφθεί να μειωθεί κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε κατά 13,5%. Οι λιανικές πωλήσεις δεν ήταν 4% χαμηλότερες, αλλά 20,5%. Η επένδυση σε ακίνητα μειώθηκε κατά 24%, έξι φορές μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Αυτό ανάγκασε τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.
Βίαιη ύφεση
Αντιμέτωπες με την πιο βίαιη ύφεση που μπορεί να θυμούνται, οι κυβερνήσεις εκπονούν πακέτα διάσωσης σε κλίμακα που ξεπερνά ακόμα και την οικονομική κρίση του 2007-09. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις επιλέγουν τους αυστηρότερους ελέγχους που απαιτούνται για την καταστολή της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν δοκιμαστεί στην Κίνα. Στις 18 Μαρτίου η Ιταλία κατέγραψε 4.207 νέες περιπτώσεις, ενώ η Ουχάν καμία. Η Κίνα έχει καταγράψει συνολικά πάνω από 80.000 κρούσματα σε πληθυσμό 1.4 δις ανθρώπων.
Επενδύστε στην Υγεία
Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και αν οι προσπάθειές τους χρειάζονται μήνες για να δώσουν καρπούς και ίσως να μην χρειαστούν ποτέ. Πρέπει να αυξήσουν τις ΜΕΘ. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική έχουν απελπιστικά λίγα κρεβάτια, ειδικούς και κατάλληλο εξοπλισμό.
Πρέπει να ορίσουν τα καλύτερα πρωτόκολλα θεραπείας, να αναπτύξουν εμβόλια και να δοκιμάσουν νέα θεραπευτικά φάρμακα. Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Τέτοια μέτρα ενδέχεται να μην αποτρέψουν έναν μεγάλο αριθμό νεκρών από την πανδημία. Σήμερα, οι κυβερνήσεις φαίνεται να δεσμεύονται τα αυστηρά μέτρα, ανεξάρτητα από το κόστος. Αλλά εάν η ασθένεια δεν καταπολεμηθεί γρήγορα, θα ωθήσει προς τον μετριασμό, την καταπράυνση, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. Είναι κατανοητό ότι μόλις τώρα δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλογιστεί. Μπορεί σύντομα να μην έχουν άλλη επιλογή.