Οικονομία

Κορονοϊός δημόσια έργα: Παγώνουν όλοι οι διαγωνισμοί

Κορονοϊός δημόσια έργα: Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι "θα στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία με αίσθημα δικαίου".

Κορονοϊός δημόσια έργα: Όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διασποράς του κορονοϊού, «παγώνουν» οι δημόσιοι διαγωνισμοί.

Στο 6ο άρθρο, αναφέρεται συγκεκριμένα, στις δημόσιες συμβάσεις:

“Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου, είναι δυνατή:

α) η αναβολή διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών,

β) η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας,

γ) η αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών

δ) η χορήγηση παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών, για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται με την οικεία απόφαση.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι “θα στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία με αίσθημα δικαίου” και πρόσθεσε: “Πλέον τα ομόλογα το ελληνικού δημοσίου είναι αποδεκτά. Η απόφαση της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ήδη επεκτείνουμε τα μέτρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση”.

Η απόφαση της ΕΚΤ έδωσε «ανάσα»

Η πανδημία άνοιξε το δρόμο για τα ελληνικά ομόλογα, να συμπεριληφθούν για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα αγορών τίτλων της (γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση ή QE) της ΕΚΤ. Τα μέτρα της ΕΚΤ οδήγησαν στην ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, που βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Η απόφαση έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ενισχύσει το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, λαμβάνοντας επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.