Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έβδομος νεκρός στην Ελλάδα

Ένας 87χρονος άνδρας από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Kατέληξε σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και ο έβδομος άνθρωπος από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Πρόκειται για 87χρονο άνδρα από τη Δαμασκηνιά, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες. Είχε διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το χωριό του, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα.

Έπειτα και από τον έβδομο νεκρό 463 είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Aκόμη 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στους 463. Παράλληλα όσον αφορά τον έκτο νεκρό, υπενθυμίζεται ότι ήταν ένας 70χρονος από την Καστοριά. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 78 ασθενείς, οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ τα 72 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής. Σύμφωνα μάλιστα με τον λοιμωξιολόγο, τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τον ιό.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν

Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν καταλήξει επτά άνδρες, με το τελευταίο θύμα της πανδημίας να καταγράφεται σήμερα το πρωί στην Κοζάνη.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο ειδικός σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων (ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς) ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις.

«Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας

Αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων.Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας. Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη.

Δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα σημείωσε ο καθηγητής

Μια νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων ίσως καταπολεμήσει τον ιό

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή». Από αυτή την ανάλυση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο