Τα πρώτα 24ωρα της κρίσης στον Έβρο, οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, είχαν θέσει ένα στόχο: “Να αντέξουμε τουλάχιστον τρία 24ωρα. Αυτό θα αποθαρρύνει πολλούς και θα επιστρέψουν στο εσωτερικό της Τουρκίας”, έλεγαν. Είκοσι ημέρες μετά έχει γίνει σαφές ότι το σχέδιο “άλωσης του Έβρου”, προβλέπει μακρόχρονη πολιορκία και αυτό προκαλεί προβληματισμό. Το θέμα Έβρος ,μπορεί λογικά να εκτοπίστηκε από τα πρώτα θέματα των τηλεοπτικών δικτύων, από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, αλλά δεν τελείωσε. Το μέτωπο παραμένει ενεργό και η Άγκυρα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να πάψει να μας πιέζει και εκεί.
Όσο οι μέρες περνούν η Τουρκία δεν κάνει καμία απολύτως προσπάθεια για να κρύψει την άμεση εμπλοκή όχι μόνο της στρατοχωροφυλακής αλλά και των ενόπλων δυνάμεων της στον Έβρο. Αντιθέτως διαφημίζουν το γεγονός ότι κάνουν κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Έβρου και δεν αναφερόμαστε μόνο στην υποστήριξη των χιλιάδων μεταναστών που έχουν εγκλωβίσει στον Έβρο. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών νύχτα και ημέρα στον Έβρο δείχνει ότι οι Τούρκοι “ακτινογραφούν” τα πάντα ψάχνοντας ίσως για το επόμενο πιο αναβαθμισμένο επεισόδιο.
Εκτός από τα “μεγάλα” uav’s που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στην “γραμμή” του Έβρου, γίνονται και πολλές πτήσεις μικρών drones τα οποία χρησιμοποιούν περίπολα του τουρκικού στρατού, για τον ίδιο λόγο. Ενδιαφέρονται να μάθουν τη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Ένα απ΄ αυτά τα drones έπεσε σε ελληνικό έδαφος, κοντά στις Φέρρες και υπήρξαν πληροφορίες για κατάρριψή του από ελληνικές δυνάμεις.
Οι στρατιωτικοί που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση και ανάλυση των τουρκικών κινήσεων , έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν δίστασε να συνδέσει ακόμη και τον κορωνοϊό με το θέμα των χιλιάδων μεταναστών που χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό αλλά και ως φόβητρο για τους Ευρωπαίους. Χρησιμοποιεί, λένε, με μία ρατσιστική λογική αυτούς τους ανθρώπους περίπου ως “βιολογικό όπλο”. “Δεν μπορεί από τη μία να προωθεί τόσες χιλιάδες κόσμο στον Έβρο και από την άλλη να ανακοινώνει ότι κλείνει τα δικά του σύνορα”, λένε. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται και την κρίση του κορωνοϊού για να τρομάξει τους Ευρωπαίους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κρίση πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη μπορεί να επιβαρυνθεί με το πλήθος ανθρώπων που βρίσκονται τόσες ημέρες στον Έβρο, χωρίς να ΄χουν τη παραμικρή ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.
Το μικρόβιο της φοβίας, φαίνεται ότι έχει περάσει στους Ευρωπαίους, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Ερντογάν με Μέρκελ-Μακρόν-Τζόνσον. Ουδείς τόλμησε να τον πιέσει για το θέμα του Έβρου και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις Μέρκελ ,η οποία μίλησε για βοήθεια στην Τουρκία, αφήνοντας το θέμα της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα στην άκρη.
Το μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η στρατιωτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την “πολιορκία” του Έβρου, είναι η φθορά που υφίστανται οι ελληνικές δυνάμεις που καλούνται να αναχαιτίζουν κάθε ημέρα τις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων. Ήδη έχουν μεταφερθεί στην περιοχή ενισχύσεις και έχουν παγώσει όλες οι μετακινήσεις προσωπικού. Ωστόσο όσο ο χρόνος περνά είναι δεδομένο ότι η κατάσταση αλλάζει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως έκτακτη, αλλά ως ένα ακόμη μέτωπο στα ελληνοτουρκικά