ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων στο τεράστιο πλήγμα που προκαλεί σε αυτές το πέρασμα του κορωνοϊού.
Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είπε ότι κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις να μην απολύσουν . Με εκκλήσεις τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν –ανέφερε – χρειάζονται σαφή μέτρα. Χρειάζεται πάγωμα των απολύσεων για στις επιχειρήσεις που κλείνουν». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι «υπάρχει ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά», προσθέτοντας ότι η κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που τους δόθηκε εντολή να κλείσουν θα κόστιζε στο δημόσιο περίπου 400 εκατ. ευρώ
«Το κράτος πρέπει να καλύψει εξολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων στις οποίες έχει δοθεί εντολή να κλείνουν είπε χαρακτηριστικά . Υπάρχει ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά . Η κάλυψη για ένα μήνα θα κόστιζε στο δημόσιο περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ».
Η Έφη Αχτσιόγλου υπενθύμισε ακόμα ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της οικονομίας αφορά ένα πακέτο 5 δις. Ευρώ συνολικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ανεπαρκείς «Δεν πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος της ζημίας στους εργαζόμενους», υπογράμμισε.
Αλέξης Χαρίτσης: Θετικό το ότι όλοι αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα του ΕΣΥ
Την ίδια ώρα Aλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού για την ενίσχυση της δημόσια υγείας χαρακτήρισε θετικό ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν πλέον την χρησιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η στήριξή του είναι το «πρώτο και το σημαντικότερο» ωστόσο καυτηρίασε την “δημιουργική ασάφεια” του Κυρ. Μητσοτάκη στο διάγγελμά του αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
Πρέπει να ξεκινήσει από τώρα η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται και η Ε.Ε. να ξυπνήσει και να στηρίξει, αφού βρίσκεται και στο επίκεντρο της κρίσης. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να γίνει κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας των υπαλλήλων προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο να επιστρέψουμε στην κρίση».
Τα αιτήματα προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
- Να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς κατ’ ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή αν αυτό δεν κριθεί αναγκαίο.
- Να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγχώρια παραγωγή εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης από την παραπάνω κατηγορία, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα, είτε από ιδιώτες είτε από το δημόσιο.
- Να εξασφαλίσει τη διάθεση των παραπάνω ειδών σε φαρμακεία, σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές (διατίμηση) και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες (για παράδειγμα, με βάση το ΑΜΚΑ).
- Να απαγορευτεί άμεσα και για προσωρινό (ή όσο χρειαστεί) διάστημα η εξαγωγή των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης.