Οικονομία

Κορωνοϊός Eurogroup: Θετική η έκβαση για τη χώρα μας – Μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Κορωνοϊός Eurogroup: Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020, ενώ αναμένεται και βοήθημα για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού.

Κορωνοϊός Eurogroup: Θετική ήταν η έκβαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, καθώς με γνώμονα για την ελληνική κυβέρνηση την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πέτυχε να μειώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, καθώς και το γεγονός να μην προσμετρώνται στο τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

 Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το protothema.gr. στο χθεσινό Eurogroup πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

 1. Δεν ισχύει πια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το ανακοίνωσε επισήμως ο Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση την απόφαση του Eurogroup που λέει ότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα λάβουν τα μέτρα και θα εφαρμόσουν με ευελιξία τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες, λόγω της ύφεσης. Με την εμφατική αναφορά που διεκδίκησε και πέτυχε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τελικό ανακοινωθέν, η χώρα μας δεν κυνηγάει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για εφέτος. Το πόσο τελικώς θα υποχωρήσει εξαρτάται από την ύφεση στο προσεχές διάστημα, αλλά και τα μέχρι τώρα δεδομένα προοιωνίζονται μια μείωση του στόχου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ή 1  δισεκατομμύριο ευρώ.

2. Παράλληλα ούτε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ισχύει πια, ούτε και θα μετράνε όμως σε αυτό το μειωμένο πλεόνασμα που θα προκύψει οι δαπάνες που κάνει η χώρα για τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, σήμερα ή αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης θα ανακοινώσουν έκτακτο βοήθημα για όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν δια νόμου.

Την περασμένη Τετάρτη σχεδιαζόταν να δοθούν από 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους ή 100 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Την Παρασκευή έκλεισαν και οι ταβέρνες και το κόστος διπλασιάστηκε στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Την  Κυριακή διατάχθηκε να μην ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία το Πάσχα και από την Τετάρτη κλείνει και το λιανεμπόριο. Ο αριθμός των δικαιούχων και το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται μέρα με την μέρα, με συνέπεια να μειώνεται όμως και στα 400 ευρώ ή χαμηλότερα το «κατά κεφαλήν» επίδομα που θα μοιράσει η κυβέρνηση, για τις ημέρες διακοπής από την εργασία. Και στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω μεγάλης πτώσης του τζίρου, πέραν όσων  έκλεισαν «δια νόμου».

3. Εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, θα αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές. Λόγω κορωνοϊού δεν αναμενόταν να ασχοληθεί το Eurogroup με το ελληνικό αίτημα. Το έθεσε όμως λίγο πριν το τέλος ο Χρήστος Σταϊκούρας και πέτυχε να περιληφθεί και αυτό στις αποφάσεις. Και αν το κέρδος αυτό σε δημοσιονομικό χώρο υπολογιζόταν σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο πριν ένα μήνα, μετά την έκταση και την ένταση των προκλήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα το τελικό ποσό που απελευθερώνεται με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνά και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, που το κερδίζει η χώρα σε μέτρα ελάφρυνσης -αντί να απαιτηθούν αντίστοιχα μέτρα λιτότητας.

Το Eurogroup θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τον κορωνοϊό

Τη διαβεβαίωση ότι το Eurogroup θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την επιδημία του νέου κορωνοϊού έδωσε ο επικεφαλής του, Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. “Η δέσμευσή μας είναι απεριόριστη”, τόνισε ο Σεντένο. Οι υπουργοί συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το έτος 2020 για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

“Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup.”Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων”, συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο