Άποψη

Η έξαρση της τουρκικής νόσου

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την Τουρκία που βλέπει τα σχέδια του να ανατρέπονται σε όλα τα επίπεδα.

Ενώ η χώρα βρίσκεται πρακτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως της μη τυπικής κήρυξης της, ο κορωνοϊός προκαλεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που φαίνονται, αναφύονται κατά την εξέλιξη της επιδημίας και βιώνουμε όλοι.  Οι σαρωτικές επιπτώσεις που εκδηλώνονται στην υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνική δραστηριότητα δεν είναι οι μόνες που αφορούν στην Ελλάδα, η οποία αυτή την περίοδο αγωνίζεται σε δύο μέτωπα. Στην αναχαίτιση της απόπειρας εισβολής στον Έβρο και στα νησιά και στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Δυστυχώς αυτά τα δύο συνδέονται, υπό την έννοια ότι αυτός επιχειρεί το πρώτο με όπλο τους εργαλειοποιημένους μετανάστες, ο Ερντογάν, δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το δεύτερο.  Το αρχικό σχέδιο της Τουρκίας να αιφνιδιάσει την ελληνική κυβέρνηση με την ξαφνική είσοδο στην ελληνική επικράτεια δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών απέτυχε, το κύμα έσπασε στον φράχτη του Έβρου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί η ίδια η Τουρκία από την αντίδραση. Αλλά δεν παραιτήθηκε. Μετά το πρώτο σοκ και την αμηχανία συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια να προκαλέσει ρήγμα στην ελληνική γραμμή, αλλά εις μάτην. Η φύλαξη ενισχύθηκε και με άνδρες της FRONTEX , οι οποίοι μεταφέρουν στις χώρες τους αυτό που βλέπουν και αντιμετωπίζουν, ενώ σε όλη την Ευρώπη εμπεδώθηκε η εικόνα ότι πρόκειται για οργανωμένη από την Άγκυρα προσπάθεια εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος και όχι για «μεταναστευτικό».

Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον Ερντογάν ο οποίος είδε να πέφτει στο κενό η προσπάθεια εκβιασμού προς την ΕΕ για να αποσπάσει στρατιωτική στήριξη στη Συρία και επιπλέον χρήματα για το μεταναστευτικό. Δεν είναι μόνο η πολιτική στάση των Ευρωπαίων που άλλαξε εις βάρος του, αλλά και η πρακτική ακύρωση του μοχλού εκβιασμού που διέθετε. Αν οι μεταναστευτικές μάζες δεν μπορούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, δεν μπορούν να φθάσουν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άρα τέρμα οι απειλές «θα πλημμυρίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες».

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο στρατιωτικές αποτυχίες. Στον συριακό βάλτο οι Ρώσοι του υπενθύμισαν με πολύ οδυνηρό και αιματηρό τρόπο ότι εκεί γίνεται αυτό που θέλουν αυτοί και όχι αυτό που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, ενώ συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, ανεξαρτήτως αν δεν βλέπουν όλες το φως της δημοσιότητας. Στη δε Λιβύη το σχέδιό του επίσης δεν προχώρησε όπως υπολόγιζε με το όργανό του, Φαγέζ αλ Σαράζ, μετά βίας να διατηρεί την Τρίπολη απέναντι στον Χαλίφα Χαφτάρ. Και από εκεί επιστρέφουν φέρετρα με την τουρκική σημαία.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται διασωληνωμένη και αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από το Κατάρ θα είχε ήδη καταρρεύσει, εξέλιξη που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να μετατίθεται επ’ αόριστον. Οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεωκοπίας, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς πρέπει να αποπληρώσουν με τη βαριά υποτιμημένη λίρα το διογκωμένο χρέος τους σε ξένο νόμισμα.

Τώρα ενέσκηψε και ο κορωνοϊός και παρά τις γελοίες προσπάθειες να κρύψει τα χιλιάδες κρούσματα κάτω από το χαλί, η πραγματικότητα δεν κρύβεται πλέον και η εικόνα διαχέεται και εκτός συνόρων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τουρισμό οποίος ούτως ή άλλως έχει χτυπηθεί λόγω της κατάστασης στις χώρες προέλευσης των τουριστών.

Ο Ερντογάν μένει έτσι με τους μετανάστες οι οποίοι έχουν αρχίσει και αυτοί να δυσφορούν τώρα που κατάλαβαν ότι τα σύνορα της Ελλάδας δεν άνοιξαν, όπως τους , ότι τους χρησιμοποίησε και ότι ειδικά τώρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φθάσουν στην Ευρώπη. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους Τούρκους οι οποίοι επίσης δεν είναι ευχαριστημένοι από την αναγκαστική συνύπαρξη με εκατομμύρια Ασιάτες και Αφρικανούς, σε μία σακατεμένη τουρκική οικονομία.

Όλο αυτό το εύφλεκτο κοκτέιλ ο Ερντογάν πρέπει αν βρει έναν τρόπο να το εκτονώσει ειδάλλως θα σκάσει στα χέρια του. Ο αναθεωρητικός σχεδιασμός έναντι της Ελλάδας υπάρχει, θα επιχειρούσε να τον υλοποιήσει έτσι κι αλλιώς, αυτό κάνει, και δεν οφείλεται στα τρέχοντα αδιέξοδά του. Αυτά όμως τον πιέζουν να επισπεύσει τις κινήσεις του, όπως έκανε στον Έβρο όπου έφαγε τα μούτρα του. Η αναταραχή που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού θα τον βάλει σε πειρασμό να επαναλάβει απόπειρα παρόμοια με του Έβρου, αυτή τη φορά στη θάλασσα με την αποστολή ερευνητικού σκάφους κάπου μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.

Το πιθανότερο είναι ότι ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει και άλλες εστίες ως αντιπερισπασμό και προκειμένου να διασπάσεις τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει ομάδες μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα για να υπονομεύσει το εσωτερικό μέτωπο.  Το επόμενο τρίμηνο και ιδίως η περίοδος μέχρι το Πάσχα χρειάζονται προσοχή. Ο ιός δεν έφερε μόνο την απειλή για τη δημόσια υγεία και τον κλονισμό της οικονομίας. Ενεργοποίησε και ώθησε σε φάση έξαρσης και την τουρκική νόσο. Για την οποία ένα είναι το αντίδοτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο