Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 18 νέα κρούσματα – 117 στο σύνολο

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ακόμη 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού έχουμε στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τα 117. Νέα μέτρα από τις Αρχές κλείνουν δικαστήρια, κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Συνολικά 117 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από τον κ. Τσιόδρα, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο το δικαστηρίων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης. Όπως ανακοίνωσε, δέκα από τα κρούσμα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης στον ιό.

Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εξιτήριο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η 36χρονη από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το παιδί της.

“Από τα 117 κρούσματα κορωνοϊού, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση με άλλα κρούσματα, 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους. Μεταξύ αυτών, μεγάλος αριθμός είναι οι εκδρομείς στους Αγίους Τόπους. Δέκα κρούσματα χωρίς γνωστή επαφή. Έχουμε ακόμη 15 κρούσματα για τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται. Από όλα τα κρούσματα, τα 34 νοσηλεύονται εκ των οποίων τρία σε ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα μέτρα, αλλά και τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς. “Τα σοβαρά κρούσματα είναι μεγάλης ηλικίας”, είπε, ωστόσο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να έχει στη διάθεσή του περισσότερα δεδομένα. «Είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κορωνοϊού.

Βασίλης Κικίλιας: Έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές για πρόσληψη

Έκκληση προς όλους τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να υποβάλει άμεσα αίτηση και να προσληφθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας απηύθυνε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «από χτες, η παγκόσμια κοινότητα είναι και επίσημα σε καθεστώς πανδημίας» και πρόσθεσε ότι «ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης». «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η μάχη θα κριθεί, στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη. Αγωνιζόμαστε έχοντας στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, όσους εργάζονται στα εργαστήρια, όλους όσοι συνεισφέρουν στη Δημόσια Υγεία και στην ιδιωτική», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

«Κάνω έκκληση, σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, να υποβάλλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας» τόνισε και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Έλληνες, που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω απ’ όλα, να γίνουμε τείχος προστασίας γι’ αυτούς που κινδυνεύουν. Σας ευχαριστώ», κατέληξε.

Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να ελέγξουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό:

Εντείνεται η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία όλων. Μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα, όλο και αυξάνονται οι συμπολίτες μας που αναζητούν τρόπο να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο για να δουν αν έχει προσβληθεί από τον ιό. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Βόρεια Ιταλία) και έχει νοσήσει ή είναι φορέας του ιού ή να έχουν οι ίδιοι επισκεφθεί τις επίμαχες περιοχές ή να ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, όπως π.χ. οι επαγγελματίες υγείας.

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι η ακόλουθη:

α) τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφορά ταξιδιωτικού ιστορικού ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λήψη των σχετικών οδηγιών για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς, όπου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να υποβάλλει και τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
  • Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθεί ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν. Εναλλακτικά, όποιος θέλεις μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθεί στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας. Το κόστος του τεστ για τον νέο κορωνοϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ (μαζί με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης). Επίσης το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη). Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο