“Από τον Ερντογάν και τον κορωνοϊό ποιον να διαλέξω”; Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι στο υποτιθέμενο ερώτημα δεν έχει επιλογή. Τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να κληθεί να διαχειριστεί δύο σοβαρές κρίσεις, με απροσδιόριστη διάρκεια και απρόβλεπτη εξέλιξη. Την ίδια ώρα μία ακόμη “βόμβα” έχει ενεργοποιηθεί κι αυτή είναι η οικονομία που επηρεάζεται άμεσα από τις δύο άλλες κρίσεις.
Στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ο έλεγχος του Έβρου μπορεί να έχει διασφαλιστεί και στο Αιγαίο οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων να είναι πολύ μικρές, αλλά τα μηνύματα που στέλνει το καθεστώς Ερντογάν δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο για κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η χαμηλή πτήση στον Έβρο, όπου τουρκικά μαχητικά είχαν να εμφανιστούν εδώ και 27 χρόνια, δείχνει ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί μέχρι να σπάσει.
Το περιστατικό στον Έβρο δεν είναι το μοναδικό που προκαλεί ανησυχίες στην Αθήνα, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια κρίση διαρκείας με την Τουρκία. Η παράταση της κατάστασης επιφυλακής προκαλεί ήδη φθορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και στην οικονομία. Δεν υπάρχει όμως καμία άλλη επιλογή.
Στο μέτωπο του κορΩνοϊού ο πρωθυπουργός τα είπε όλα σε μία φράση. “Τα δύσκολα είναι μπροστά μας”. Αν θα ΄ναι οι δύο επόμενες εβδομάδες ,κάτι λιγότερο ή κάτι παραπάνω, ουδείς μπορεί να το προβλέψει με βεβαιότητα. Σίγουρα όμως τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία το “Βατερλό” της Ιταλίας.
Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με τα δύο αυτά μέτωπα ταυτόχρονα. Δεν θα ΄ναι εύκολη κατάσταση και απαιτείται προετοιμασία και ψυχραιμία. Από το αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτών των γεγονότων θα κριθούν πολλά και για την οικονομία, η οποία ήδη έχει δεχτεί πλήγματα, ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό της. Έτσι κι αλλιώς απώλειες θα υπάρξουν, αλλά ο στόχος είναι να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε.