Ελλάδα

Κέντρο Φιλοξενίας Ανωγείων: Λειτουργεί ξανά για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Κέντρο Φιλοξενίας Ανωγείων: Το Κέντρο παρείχε στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως, νομική συνδρομή, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, διερμηνεία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ανωγείων που ιδρύθηκε ως πρότυπη δομή για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το 2000 υπό την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, φιλοξενώντας κάθε φορά 25 παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει, μετά την απόφαση που έλαβε η διοίκηση του Ιδρύματος, για υποβολή εκ νέου της πρότασης χρηματοδότησης στο αρμόδιο ταμείο.

Το Κέντρο αποφάσισε το 2017 να μην αντικαθίστανται τα ασυνόδευτα ανήλικα όταν ενηλικιώνονται και αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τον Σεπτέμβριο του 2019 να φύγει και το τελευταίο προσφυγόπουλο που είχε ενηλικιωθεί.

«Μοιραία η δομή θα έκλεινε και θα έπρεπε να υπάρξουν τα βήματα εκείνα, τα οποία θα οδηγούσαν στην επαναλειτουργία της δομής για τη φιλοξενία 25 ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων. Πρόκειται για μια πρότυπη δομή που λειτούργησε υποδειγματικά και γι’ αυτό το λόγο, μετά από συνεννόηση με τη νέα διοίκηση του Ιδρύματος, αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει να στηθεί ένας φάκελος από την πλευρά του Ιδρύματος, να υποβληθεί στο αρμόδιο ταμείο για τη χρηματοδότησή του και να επαναλειτουργήσει. Πιστεύω ότι είμαστε στο τελικό στάδιο, ο φάκελος δηλαδή είναι σχεδόν ολοκληρωμένος, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθεί και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική ανταπόκριση του ταμείου για να λειτουργήσει σύντομα και πάλι η δομή» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τη δομή»

Το Κέντρο παρείχε στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως, νομική συνδρομή, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, διερμηνεία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και λειτούργησε με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην αρχή και μετέπειτα με το υπουργείο Εργασίας.

«Όποια και αν είναι η εξέλιξη, εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία είμαστε διατεθειμένοι, όπως έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, να στηρίξουμε αυτή τη δομή. Είναι μια δομή πρότυπη για όλη την Ελλάδα και αποτελεί ένα θετικό μήνυμα, καθώς λειτουργεί υποδειγματικά και αποδίδει σημαντικά τον τελικό σκοπό που είναι τα πληγωμένα αυτά παιδιά, να βρουν ένα “ λιμάνι” και να “ δέσουν” με ασφάλεια» τόνισε ο δήμαρχος Ανωγείων.

19 χρόνια λειτουργίας

Στη διάρκεια λειτουργίας του, επί 19 έτη, από το Κέντρο όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά, που με την ενηλικίωσή τους πήραν το δρόμο τους, όπως αυτά είχαν αποφασίσει: «Τα περισσότερα παιδιά έφυγαν από τα Ανώγεια και είτε βρέθηκαν σε άλλες περιοχές της Κρήτης ή της Ελλάδας και άλλα έφυγαν για το εξωτερικό. Κάποια από τα παιδιά επέλεξαν να μείνουν στα Ανώγεια και να στήσουν εδώ τις ζωές τους. Εργάζονται και ζουν σε μια υποδειγματική αρμονία με τους κατοίκους» είπε ο δήμαρχος Ανωγείων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν πριν από λίγους μήνες στην Κρήτη με φόντο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, εξήγησε ότι επανέλαβε προς την αρμόδια υπουργό, το αίτημα επαναλειτουργίας και φιλοξενίας 25 ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, καθώς αυτή είναι η δυναμική της δομής.