EuroWorking Group: Η συνεδρίαση έχει ως κύρια θέματα συζήτησης την καταπολέμηση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις αυτού στην οικονομία της Ευρώπης, καθώς επίσης και το μείζον θέμα του μεταναστευτικού και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που οξύνεται στα σύνορα της Ελλάδας. Όπως φάνηκε πάντως από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται πριν το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, αν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δεν μοιάζουν να επείγονται εξίσου με την Ιταλία ή τη Γαλλία που έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με το πρόβλημα.
Μέγα ζητούμενο, για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, είναι να προετοιμαστούν εθνικές δράσεις και μέτρα που θα καλυφθούν υπό «ευρωπαϊκή ομπρέλα» ει δυνατόν. Ωστόσο σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο «έδειξε» προς τα κράτη –μέλη ότι μάλλον θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα και να υποβάλουν αιτήματα στην Κομισιόν για κάθε παρέκκλιση που ήθελε προκύψει από τους δημοσιονομικούς στόχους, παρά να αναμένουν μια συνολική ευρεία κάλυψη από τις Βρυξέλλες για να καλύψουν τις απώλειες.
«Το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση «ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης». Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών μελών» τόνισε ο κ.Σεντένο. Και εξήγησε πως «η ρήτρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα».
Η σημερινή συνεδρίαση πάντως του EWG στις Βρυξέλλες θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αναλυτικά τα πορίσματα της 5ης αξιολόγησης για την Ελλάδα, αλλά και το αίτημα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, αρχής γενομένης από τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος.