ΟΗΕ – Λιβύη: Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, ανακοίνωσε σήμερα, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, την παραίτησή του για «λόγους υγείας», έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στο πόστο του. «Πρέπει να παραδεχτώ ότι η υγεία μου δεν μου επιτρέπει να υπόκειμαι σε τόσο μεγάλο στρες, επομένως ζήτησα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου» έγραψε ο ίδιος.
«Προσπάθησα να ενώσω τους Λίβυους και να περιορίσω την ξένη ανάμειξη» στη χώρα, συμπλήρωσε ο Λιβανέζος διπλωμάτης.
Παράλληλα, εύχεται να επικρατήσει «η ειρήνη και η σταθερότητα» στη Λιβύη. Ο Σαλαμέ διορίστηκε την 22α Ιουνίου του 2017 από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη θέση του νέου ειδικού απεσταλμένου και επικεφαλής της Αποστολής Στήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, διαδεχόμενος τον Γερμανό Μάρτιν Κόμπλερ. Την Παρασκευή, στη Γενεύη, ο Σαλαμέ καταφέρθηκε εναντίον των «κυνικών» που επιχειρούν να υποσκάψουν τις συζητήσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, απευθύνοντας έκκληση για μια μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Προϊόν συναλλαγής μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όσον αφορά το μνημόνιο που έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι ήταν το τίμημα που έπρεπε να καταβάλει η κυβέρνηση της Τρίπολης προκειμένου να εξασφαλίσει τη στρατιωτική στήριξη της Άγκυρας εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. «Και καθώς (οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρίας Wagner) υποστήριζαν τον Χαφτάρ και οι επιθέσεις του γινόταν όλο και περισσότερο απειλητικές, η κυβέρνηση στην Τρίπολη ζήτησε βοήθεια.
Απευθύνθηκαν στους Τούρκους και είπαν ότι τους χρειάζονται. Και οι Τούρκοι συμφώνησαν. Και είχαν τους λόγους τους. Νομίζω ότι το τίμημα που ζήτησαν οι Τούρκοι ήταν η ναυτιλιακή συμφωνία που υπεγράφη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες και την ενδεχόμενη εξερεύνηση πετρελαίου», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.