Έβρος νέα: Τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στέλνει στον Έβρο η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στις Καστανιές. Η Γερμανία “νίπτει τας χείρας της”, την ίδια ώρα που το Παρίσι τάσσεται υπέρ της Ελλάδας. Για αυτοσυγκράτηση κάνουν λόγοι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λοιπόν, θα βρεθούν αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν. «Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στον Έβρο την Τρίτη, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση εκ μέρους της Ένωσης που δείχνει κάποια στήριξη στην Ελλάδα και στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι έκρυθμη, καθώς χιλιάδες άτομα προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά με φουσκωτές βάρκες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για «ασύμμετρη απειλή» από την Τουρκία και ανακοίνωσε πέντε μέτρα αναβάθμισης για τη φύλαξη των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα.
Οι κινήσεις από Γερμανία και Γαλλία:
Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι η Ένωση αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που είναι αντιμέτωπες με αυξημένη εισροή μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και την πρόθεσή του «να παρασχεθεί στις δύο χώρες άμεση βοήθεια ώστε να προστατευθούν τα σύνορα» στο πλαίσιο «ευρωπαϊκών προσπαθειών».
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια και να προστατευθούν τα σύνορα», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter αργά το βράδυ της Κυριακής. «Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παρακολουθεί την κατάσταση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal. Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.