Χίλτον: Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα να αποδώσει κανείς στο έπακρο την ιστορία του ξενοδοχείου που στέκεται πάνω από 50 χρόνια αγέρωχο και αγέραστο. Κατά τις μαρτυρίες θεωρείται το πιο εμβληματικό κτίριο της Αθήνας και όχι άδικα. Την περίοδο που άνοιξε τις πόρτες του το 1963 σηματοδότησε μια νέα εποχή προοπτικής και ανάπτυξης για τον τουρισμό. Ήταν μάλιστα αναγκαία τότε μια μεγάλη επένδυση για την Αθήνα προκειμένου να βρει τα πατήματα της εφόσον βρίσκονταν σε μεταπολεμική περίοδο. Το 1963 τα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν υπό μεγάλες τιμές, ηχηρές παρουσίες της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Ελλάδας και από όλον τον κόσμο έδωσαν το παρών και αυτόματα το γεγονός αυτό ανακηρύχθηκε ως το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός της τότε περιόδου.
Η δήλωση του ιδρυτού της αλυσίδας ξενοδοχείων Κόνραντ Χίλτον, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για το νέο εγχείρημα στην Αθήνα: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Το σχέδιο δημιουργίας του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είχε κριθεί τότε ιδιαίτερα δύσκολο και τολμηρό, όμως προχώρησε. Η οικογένεια Πεζά ξεκίνησε την ανέγερση το 1959 σε ένα οικόπεδο έκτασης 17.011.50 τετραγωνικών. Στη συνέχεια η οικογένεια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανέγερση, έτσι το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών πέρασε στα χέρια της Ιονικής Τράπεζας που συνέχισε και ολοκλήρωσε την ξενοδοχειακή μονάδα. Στο προσχέδιο μάλιστα για την θεμελίωση βρέθηκε και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής .
Οι σύμβουλοι αρχιτέκτονες κ.κ. Warners, Burus, Ioan και Lunde από την Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Hilton International, ξεκίνησαν άμεσα να προσφέρουν βοήθεια. Άλλωστε το έργο ήταν τεράστιο και έχει υπολογιστεί σε 15.000.000 δολάρια ΗΠΑ. Το κτίριο από αρχιτεκτονικής πλευράς διακατέχεται από μια επιβλητικότητα που συνδυάζεται από μια αρχαιοελληνική περιεκτική γραμμή.
Ο κύριος σχεδιασμός οφείλονταν στους αρχιτέκτονες: Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη. Το Χίλτον ήταν ένα κτίσμα που αναμόρφωσε το design της εποχής του 1960. Δεν παραλείπονταν φυσικά τα ελληνικά στοιχεία, όπως το πεντελικό μάρμαρο και οι ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία. Στους Ολυμπιακούς το 2004 το ξενοδοχείο ήταν η έδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ πριν τους Ολυμπιακούς χτίστηκε μια νέα πτέρυγα έξι ορόφων υπό την επιμέλεια των αρχιτεκτονικών γραφείων του Αλέξανδρου Τομπάζη και του Χάρη Μπουγαδέλη.
Ο πρώτος σχεδιασμός προέβλεπε 960 δωμάτια, αίθουσες χορού, καταστήματα, εστιατόρια, θέσεις στάθμευσης, πισίνα και αναψυχή στην ταράτσα. Από τότε που το κτίριο απέκτησε την αίγλη που δεν είχε κάποια αντίπαλη επιχείρηση ήταν ορόσημο μιας κοσμοπολίτικης Αθήνας και μιας βαθύπλουτης ξενοδοχειακής μονάδας. Σημειώνεται ότι πρώτα τα ξενοδοχεία Χίλτον εγκατέστησαν τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιέρωσαν την υπηρεσία room service. Το περίφημο κοκτέιλ piña colada ήταν έμπνευση του bartender του Hilton στο Puerto Rico (1954). Το όραμα του Κόνραντ Χίλτον ήταν να γεμίσει τον κόσμο με το φως και τη ζεστασιά της φιλοξενίας.
Το Χίλτον έπνεε πλέον τον αέρα της πολυτέλειας και έγινε πολύ γρήγορα πόλος έλξης υψηλών προσώπων από την εγχώρια αλλά και παγκόσμια κοινότητα. Από το εμβληματικό κτίριο πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, διάσημοι καλλιτέχνες, αρχηγοί κρατών και κορυφαίοι επιστήμονες. Μερικοί εξ αυτών που “γνώρισαν¨ την λάμψη του ήταν: Ο Φρανκ Σινάτρα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ίνγκμαρ Μπεργκμαν με την σύζυγό του, ο Άντονι Κουίν, η Χίλαρι Κλίντον και πολλοί άλλοι.
Το Χίλτον από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, καθώς εγκαινίασε συνεργασία με την Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972. Σήμερα, η ξενοδοχειακή μονάδα ενσωματώνει στην ίδια του την υπόσταση μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως η Chryssa, η Αφροδίτη Λύτη, ο Stephen Antonakos.
Εν μέσω της κρίσης του 2015, το Χίλτον έρχεται ξανά στην επιφάνεια καθώς εκεί ξεκινούν οι συζητήσεις της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς, όπου σχεδιάζονταν όλες οι ενέργειες για την ελληνική οικονομία και η εποπτεία των προγραμμάτων στήριξης προς της χώρα μας. Για αρκετά χρόνια το κτίριο έχασε υπό μία έννοια την “ακτινοβολία” του καθώς περικυκλώθηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ που παρείχαν ασφάλεια και απωθούσαν κάθε διαδήλωση που στόχευε το ξενοδοχείο.
Τον Φεβρουάριο του 2019 το ξενοδοχείο περνά στα χέρια της ελληνικής εταιρείας ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, στην οποία ανήκει και το Costa Navarino, και αύξησε το ποσοστό που κατέχει στο ξενοδοχείο στο 51%. Την ίδια ώρα ο τουρκικός όμιλος Dogus, ο οποίος κατείχε το 49% του Hilton μέσω της D Hospitality B.V. αποχώρησε από το σχήμα. Το ποσοστό της απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ.