Γιώργος Πατούλης – προσυμπτωματικοί έλεγχοι πολιτών: Ο περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής το οποίο θα υλοποιηθεί από τις ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης. Μιλώντας για τη συμβολή της αυτοδιοίκησης στη θωράκιση της υγείας των πολιτών, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οφείλει να μεριμνά ώστε οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, να παρέχει τις απαραίτητες ηλεκτρονικές βάσεις ώστε να καταγράφονται τα αποτελέσματα και να προειδοποιεί για την αναγκαία επανεξέταση στο σωστό χρόνο.
Επιπλέον υπογράμμισε πως αναμένει από τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας να αγκαλιάσουν και να θεωρήσουν δικό τους το έργο αυτό και να το προωθήσουν και χαρακτήρισε «αναγκαία τη δικτύωση των δήμων, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας τα οποία και θα αναβαθμιστούν».
«Μέσω του συστήματος των προσυμπτωματικών ελέγχων θα επιτευχθεί μια σημαντική στροφή προς την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια σωστής ενημέρωσης των πολιτών σε επίπεδο προστασίας και διατήρησης της υγείας τους».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι έλεγχοι θα αφορούν μεταξύ άλλων τον καρκίνο του εντέρου, του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, την πρόληψη του μελανώματος και της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο θα δοθεί έμφαση τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η σεξουαλική αγωγή, το bulling και χρήση του Διαδικτύου, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η πρόληψη ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια και η δωρεά οργάνων. Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (socialmedia) κλπ.
«Με την αιγίδα της Περιφέρειας και την συνεργασία όλων των Δήμων της Αττικής, που ήδη υλοποιούν δράσεις για την υγεία, στοχεύουμε να γίνει η Αττική Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν με τη συγκατάθεση του πολίτη το follow up της διατήρησης της υγείας του
Κεντρικά σημεία του προγράμματος παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη, Σ. Παπασπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτό το «στρατηγικό σχέδιο εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας». Από την πλευρά τους οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλος και Υγείας, Θ. Βαθιώτης, αναφέρθηκαν στη σημασία της πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Τέλος στην εκδήλωση παρέστησαν οι δήμαρχοι Ελευσίνας, Α. Οικονόμου, Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, Μάνδρας Ειδυλλίας, Χ. Στάθης, Μεγαρέων, Γ. Σταμούλης, εκπρόσωποι δημάρχων και δημοτικών διευθύνσεων Υγείας.